Kayseri'deki tek yazma eser kütüphanesi 'Raşit Efendi'

Osmanlıca dersinin müfredata ders olarak eklenmesi ile popülerliği artan Osmanlıca eserler ve kaynaklar, Kayseri'nin tek yazma eser kütüphanesinde yer alıyor.

 Kayseri'deki tek yazma eser kütüphanesi 'Raşit Efendi'

Osmanlı devrinin en son yazma eser kütüphanesi olan Raşit Efendi Yazma Eserler Kütüphanesi, ismini, kurucusu olan, Osmanlı devrinde 8 yıl reisülküttap (dışişleri bakanı) olarak görev yapmış Kayserili Raşit Efendi'den alıyor.

8 BİNDEN FAZLA ESER

Osmanlı devrinin son ve Kayseri'nin tek yazma eser kütüphanesi olan Raşit Efendi Yazma Eserler Kütüphanesi'nde 2 bin 52 el yazması eser bulunurken, matbu olarak da toplam 6 bin 800 kaynak yer alıyor. Buna göre Raşit Efendi Yazma Eserler Kütüphanesi'nde toplam 8 bin 852 adet yazma eser bulunuyor. Osmanlı devrinde Kayseri'de hizmet veren; Bedreddin Mahmud Kadı Kütüphanesi, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kütüphanesi, Molulu-zâde Mehmed Efendi Kütüphanesi, Hacı Halil Efendi Kütüphanesi ve Erkiletli Nişancı Mehmed Paşa Kütüphanesi'nin birleştirilerek Raşit Efendi Kütüphanesi'ne dönüştürülmesi ile bir çok eserin buraya nakledildiği bilinirken, zamanın reisülküttabı Raşit Efendi'nin de buraya,  925 cilt elyazması ve 18 cilt de basma kitap bağışlayarak katkıda bulunduğu kayıtlara geçmiş.

TÜRKİYE'DE SADECE 15 ADET VAR

Türkiye'de yazma eser kütüphanelerinin sayılı olduğu bilinirken, İstanbul'da 8, Konya'da 2 ve Edirne, Sivas, Diyarbakır, Bursa ve Kayseri'de de 1 adet olmak üzere toplam 15 yazma eser kütüphanesi olduğu ifade edildi. 

El yazması eserlerde sadece düz yazı değil, hat, minyatür, ebru, tezhib ve cilt sanatları gibi çalışmaların da varlığı biliniyor. El yazması eserler kütüphanesi bu yönüyle de bir sanat müzesini andırıyor. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ