Kayserili aşı konusunda ne düşünüyor? [VİDEO HABER]
Dünyanın gündemini meşgul eden konularda ilk sırada 'koronavirüs aşısı' yer alıyor. Peki, Kayserili aşı konusunda ne düşünüyor?
Son günlerin en önemli gündem maddesi olan 'koronavirüs aşısı' konusunda vatandaşlar; kararsızlar, kesinlikle yaptıracak olanlar ve aşı karşıtları olarak üçe ayrılmış durumda. Kayseri'de ise kararsızların sayısı daha fazla.
Tüm dünyada yılın başından bu yana devam eden pandemi salgını ile ilgili olarak 'aşı' çalışmalarının başladığı günden bu yana, dünyanın gündemini meşgul eden ana gündem maddesi 'koronavirüs aşısı' oldu. Aşıyla ilgili tartışmalar, kararsızlar, kesinlikle yaptıracak olanlar ve aşı karşıtları olmak üçlüsü arasında sürüyor. Konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabımız üzerinden gerçekleştirdiğimiz anketimizde ise kararsızlar önde.
'ASLA YAPTIRMAM' DİYENLERİN SAYISI AZ
207 kişinin oy verdiği ve 2 hafta süren ankette, kararsızlar yüzde 39 ile kesinlikle yaptırırım ve ve asla yaptırmam diyenleri geride bıraktı. Kesinlikle yaptırırım diyenlerin oranı yüzde 32, asla yaptırmam diyenlerin oranı ise yüzde 29.
ÇİN AŞISINA GÜVENMİYORLAR
Sokakta mikrofon uzattığımız vatandaş da, anketle doğru orantılı yanıtlar verdi. Mikrofon uzattığımız 5 kişiden yalnızca biri yaptırmayacağını söyledi, biri kesinlikle yaptıracağını ifade etti, geri kalan 3'ü ise kararsız. Kararsız olmalarının nedeni ise Çin aşısına güvenmiyor olmaları.
SOKAK RÖPORTAJLARI...
DEVLET GARANTİYE ALMADAN KİMSEYE AŞI VURDURTMAZ
Nihat Toyoğlu: "60 yaşındayım, aşı olunca hemen yaptıracağım, neden yaptırmayayım? Devlet de garantiye almadan kimseye aşı vurdurtmaz, zannetmem. Bana yaşımdan dolayı öncelik verecekler zaten, aşının gelmesini bekliyorum. Gelince derhal ana sağlığa gidip yaptıracağım."
"AŞIYA İNANIYORUM AMA GELECEĞİNE İNANMIYORUM"
Abdülkadir Selvi: "70 yaşında annem var, aşıyı yaptırmayı düşünüyorum. Ama ne zaman gelecek? Bunun bir tarihi yok ki, iş işten geçtikten sonra mı getirecekler? Avrupa ülkeleri, Rusya, bugün aşıyı icat etmiş; uygulamaya çalışıyor. Türkiye'de nerede? Bizde de yerli aşı var ama bugün lazım bana. Rusya aşıyı bulmuş, uygulamaya geçmiş. Ben ne zaman olacağım? Bir de 80 milyon nüfusa vurulmasa olur mu? Önce beş milyona vurulacakmış, böyle olur mu? Aşıya inanıyorum ama geleceğine inanmıyorum."
"BEKLEYECEĞİM, ALMAN AŞISI DAHA GÜVENİLİR"
Ahmet Dal: "Şu anda ortada net bir şey yok o nedenle yaptırmayı düşünmüyorum. Hem haberlerden etkileniyorum hem de gelen bilgilerden. Sonuçta yeni bir aşı, ne olacağı belli değil ama ilerleyen dönemlerde sonuçlar güzel olursa yaptırırım. Türkiye'deki yerli aşıların şu anda Faz-2'de olduğunu biliyorum. İleride gerçekten güzel sonuçlar olursa kendi aşımızı kullanmak daha iyi. Çünkü Çin'den gelen aşının ne olduğu belli değil. Kendi aşımız en azından bizim aşımız. Alman aşısı da Çin aşısına göre daha güvenli geliyor."
"BEKLEYECEĞİM, ÇİN AŞISINA GÜVENMİYORUM"
Furkan Gökçevik: "Benim de şüphelerim var. Daha tam belli bir şey yok çünkü. Kademeli falan gelecek diyorlar. Sıra bana gelirse önce beklerim, bakarım, güzel etkileri olursa o zaman yaptırırım. Aşıyı kimin çıkaracağı da önemli. Çünkü bütün ülkeler dost olamıyor, alttan alta kin de besleyebiliyorlar. Sosyal medyada, haberlerde falan da geçiyor böyle olaylar. Çin aşısını güvenilir bulmam çünkü virüsü çıkaran da Çin. Onlar aşısız yendi virüsü ama aşıyı dünyaya satmaya çalışıyorlar. Yerli aşı olsa hem gurur duyarız hem de daha cazip gelir bize. Bir söz vardır ya Türk'ün Türkten başka dostu yoktur diye, en azından güvendiğimiz insanlar olur."
UZMAN GÖRÜŞÜ...
"AŞININ MENŞEİ DEĞİL TEKNOLOJİSİ ÖNEMLİ"
Geçen günlerde sosyal medya hesabından, aşı yaptırmayanların Kovid-19 tedavi masraflarının SGK ödeme kapsamından çıkarılmasını önerdiği için tepki alan Kayseri Tabip Odası Başkanı İlhan Şahin, kararsızların sayısının fazla olmasının , henüz sürecin çok yeni olmasından dolayı normal olduğunu söyledi. Anket sonuçları ve sokak röportajlarını, halkın bilgilendirmeye daha fazla ihtiyacı olduğunun göstergesi biçiminde değerlendiren Şahin, kararsızların sayısının, gerekli bilgilendirmeler sonrasında azalacağına inandığını dile getirdi. Şahin, "Çin aşısının ne olduğu, Alman aşısının ne olduğu, devletin neden bunlardan birini tercih ettiği, diğer aşılarla ilgili alternatifler konusunda daha bilgilendirici açıklamalar vatandaşın zihnindeki karışıklığı düzeltecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aşı olacağını söylemesi, bazı siyasilerin ve bakanların bunu dile getirmesi, aşı olduklarını göstermesi de kararsızların sayısını azaltacaktır." dedi.
"ÇİN MALI KALİTESİZ OLUR ÖNYARGISI DOĞRU DEĞİL"
Alman aşısının Çin aşısına göre daha güvenilir olduğuna dair bir kanıtın söz konusu olmadığını kaydeden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Halkımızın zihninde Çin malı kaltesiz olur Alman malı kaliteli olur gibi bir önyargı olmaması lazım. Burada aşının nerede üretildiği değil, hangi teknolojiyle üretildiğine, ne kadar etkili olduğuna bakmamız lazım. Bununla ilgili bir diğer yargı da, virüsün Çin'de üretildiği ve aşının da Çin'den çıkarıldığı ile ilgili ancak bununla ilgili bir delilimiz yok. Üstelik de aşıyı üreten Çin değil, oradaki özel bir şirket. Evet, Çin'in başından beri olayın ciddiyetini yansıtmadığını, Dünya Sağlık Örgütü ve tüm dünyayı yanılttığını biliyoruz ama bu durum tamamen oradaki siyaset ve baskıcı rejimle alakalı. Oradaki 2 milyara yakın nüfusun tümünü yalancı ve vicdansız olarak görmek doğru değil. Üstelik Sağlık Bakanlığımız neden Çin aşısı tercih edildiğini de açıkladı. Daha geleneksel yöntemlerle üretilmesi ve yan etkilerinin ölçülebilir olması bunda önemli bir etken. Ayrıca Çin'deb tedariğin daha kolay sağlanabilmesi de ülkemiz için bir tercih nedeni. Ben de bu konuda makul bir tercih yapıldığına inanıyorum."
"GELİR GELMEZ AŞILAMA BAŞLAMAYACAK"
İlk parti aşının 11 Aralık'ta gelmesiyle birlikte aşılamanın başlayacağına dair yanlış bir algı olduğunun da altını çizen Şahin, bazı analizler ve ruhsatlandırma sürecinden sonra aşılamanın başlayacağını vurguladı. Şahin, "Bu konuda milliyetçilik yapmak doğru değil. Keşke yerli aşımız olsa ama onun için daha 4-5 aylık bir süreç var. Bir anda bütün nüfusu aşılayamayacağımız da ortada. Önce risk gruplarından başlanması stratejisi tüm dünyada uygulanan bir stratehji. Yeterli aşı tedarik edildikçe, etkinliği ve güvenilirliği görüldükçe zaman içerisinde bütün nüfusa yayılacak." diye konuştu.
"MİLLET RUHUYLA HAREKET ETMELİ"
Şahin, aşının sonuçlarını görmek istediği için bekleme düşüncesinde olanlara ise şöyle seslendi:
"Bu konuda ben bekleyeceğim demek doğru değil, çünkü salgın bu şekilde yatışmaz. Bu şekilde kısıtlamalar sona ermez, eğitim de, ekonomi de normale dönmez. Bir an önce normale dönmek ve bütün salgını yatıştırmak için bireysel davranmamamız gerekiyor, millet ruhuyla hareket etmemiz gerekiyor."
> Selma Kara - Muhammed Kösedağ