Kayserili ekonomist açıkladı! Faiz indirimi altın ve dövizi nasıl etkileyecek?
Merkez Bankası (TCMB), bugün gerçekleştirdiği toplantıda Faiz oranlarını 250 baz puan indirerek, politika faizini yüzde 50'den yüzde 47,5'e çekti. Bu karar, ekonomik piyasalarda dikkatle takip edilirken, altın fiyatları ve döviz kuru üzerinde nasıl bir etkisi olacağı merak konusu oldu. Kayserili ekonomist Ömer Uzunluoğlu, bu faiz indiriminin ekonomik anlamda ne ifade ettiğini ve gelecekteki olası gelişmeleri değerlendirdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Faiz oranlarını 250 baz puan indirerek, politika faizini yüzde 50’den yüzde 47,5’e çekti. Böylelikle TCMB 22 ay sonra ilk defa faiz indirimi yaptı. Kayserili ekonomist Ömer Uzunluoğlu, bu faiz indiriminin ekonomik anlamda ne ifade ettiğini ve gelecekteki olası gelişmeleri değerlendirdi.
Yüzde 50’den yüzde 47,5’e indirim
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), yılın son faiz kararını bugün açıkladı. PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürerek, yüzde 50’den yüzde 47,5’e indirdi. Ayrıca, Merkez Bankası, operasyonel çerçevede değişiklik yaparak, gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirleneceğini duyurdu.
Kısa vadede piyasalar etkilenmeyecek
Bu karar, piyasa katılımcıları ve yatırımcılar tarafından dikkatle izlendi, çünkü faiz kararları, döviz kurları ve altın fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Kayserili ekonomist Ömer Uzunluoğlu’na göre, alınan bu faiz indirim kararının kısa vadede piyasaları etkilemeyeceğini ön gördü.
Ekonomist Ömer Uzunluoğlu, Merkez Bankası’nın 250 baz puanlık faiz indiriminin ekonomik olarak herhangi bir anlam taşımadığını belirtti. Uzunluoğlu, faiz indiriminin altın ve döviz fiyatları üzerinde önemli bir etkisi olmayacağını, bu adımın yalnızca ‘ortamın gazını almak’ amacıyla yapıldığını vurguladı. ‘Güncel boyutta altın ve döviz üzerinde herhangi bir etkisi olmaz’ diyen Uzunluoğlu, piyasalarda bu kararın kısa vadeli bir etki yaratmayacağını belirtti.
‘Baskı altında tutulabilir’
Özellikle 2025 yılının ilk çeyreğinde döviz piyasasında bir baskılanma olacağını belirten Uzunluoğlu; ‘2025 yılında özellikle ilk 4-5 ayda dövizin, son dokuz aydır olduğu gibi baskı altında tutulacağını düşünüyorum’ ifadelerini kullandı. Uzunluoğlu, bu dönemin ardından ise büyük bir devalüasyon (yerli para biriminin değer kaybı) olacağı tahmininde bulundu. Devalüasyonun, enflasyonu körükleyeceğini ve daha önce yaşanan ekonomik krizlerin çok daha şiddetli bir şekilde tekrar yaşanabileceğini ifade etti.
‘Dünya genelinde altın yükselebilir’
Uzunluoğlu, altın fiyatlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, özellikle dünya genelinde altının değer kazanacağını ve bu yükselişin Türkiye’de de hissedileceğini belirtti. 2025 yılının ilk çeyreğinden sonra dünya genelinde altının geçerli akçe haline geleceğine inandığını belirten Uzunluoğlu; ‘Altın fiyatlarının dünyada yön olarak yukarı çıkacağını düşünüyorum ve buna kesinlikle inanıyorum’ diye konuştu.
Ömer Uzunluoğlu, faiz indiriminin kısa vadede ekonomik dengeyi değiştirmeyeceğini, ancak 2025 yılı itibarıyla ciddi ekonomik risklerin ortaya çıkabileceğini ifade etti. Döviz kurunda yaşanacak devalüasyon ve artan enflasyonun, halkın maddi ve manevi olarak daha fazla zorluklarla karşı karşıya kalmasına yol açacağına dikkat çekti. Uzunluoğlu; ‘Çünkü insanlar maddi ve manevi olarak dayanabilecek güç kalmadı. Ekonomik kriz daha şiddetli bir şekilde hissedilecek’ dedi.