Kayserili esnaf yandı! - Bunu es geçmeyin!

Kayseri'de bir esnaf kendi hesabı yerine başka birinin hesabına ödeme yapılması hem esnaf sahibini hem de ödeme yapılan hesap sahibine ceza yağacak. Peki müşteriye ceza uygulanacak mı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayserili esnaf yandı! - Bunu es geçmeyin!

Son zamanlarda esnaflar kendilerine ait pos cihazı bulunmadığı için veya farklı sebepler nedeniyle başka bir pos cihazı veya yazar kasa üzerinden ödeme alıyor. Bu esnaflara işlem bedelinin yüzde 10'u oranında ceza kesileceği belirtiliyor.

Vergi Kanunu'nda yeni düzenlemelere gidildi. Bu düzenlemeler arasında pos cihazı ödemelerine ilişkin cezai işlem ise dikkat çekti. İşletmelerin kendilerine ait olmayan yazar kasa veya pos cihazından ödeme almaları cezai nitelik taşıyor.

Ödeme nedeniyle tüketicilere herhangi bir cezai işlem uyguanıp uygulanmayacağı da merak ediliyor. Ancak Uzmanlar bu düzenlemenin sadece esnafı ilgilendirdiğini müşteriye herhangi bir ceza kesilmeyeceğini vurguluyor.

Aman dikkat!

Yeni düzenleme Resmi Gazete'de de yürürlüğe girdi. Buna göre, mal veya hizmet bedelinin ödemelerinde başka bir hesabın kullanılması durumunda, işlem bedelinin yüzde 10'u oranında ceza kesilecek. Özetle bir işletmeci kendi hesabı yerine farklı birinin hesabına ödeme almasıyla hem işletmeci hemde ödeme alınan hesap sahibi ceza ödeyecek.

Bu uygulama ile çeşitli usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı da söz konusu ödemelerde yaşanan karışıklığa açıklık getirilmesiyle müşterilere de herhangi bir cezai işlem uygulanmayacapını, cezaların yalnızda kendi pos veya hesabını kullandıranlara ve işletme sahiplerine yönelik olduğunu kaydediyor.