Kayserili Fenomenler de Başladı: Dalga Dalga Yayılıyor!
Kayseri'de, özellikle Instagram üzerinden içerik üreten bazı fenomenler, dünya genelinde giderek daha fazla yaygınlaşan ve geleneksel eş olarak da bilinen Trad Wife akımına dahil olarak ilgi çekici paylaşımlar yapıyor.
Son dönemlerde sosyal medya platformlarında oldukça dikkat çeken bir akım ortaya çıktı: Trad Wife Geleneksel eş olarak da bilinen bu akım aslında çok yeni bir kavram değil. 1950’li yılların idealize edilmiş ev kadını fikrini yeniden canlandırma amacını taşıyan bu yeni dalga, ilk olarak batı dünyasında ve özellikle de Amerika Birleşik Devletleri’nde popüler hale geldi. Kavram özetle; geleneksel değerlerin savunulmasına ve bu anlamda kadınların (özellikle eşlerin) anne ve ev hanımı olarak görülmesi gerektiği bakış açısına dayanmaktadır.
Kayserili Fenomenler de Trad Wife Akımına Dahil Oldu
Dünya genelinde tartışmalara sebep olan ve Türkiye’de de giderek yaygınlaşan bu akımın etkileri Kayserili fenomenlerde de görülmeye başladı. Şehirdeki bazı ünlü sosyal medya fenomenleri, trad wife akımına katılarak, evlerinde geçirdikleri zamanı, yaptıkları yemekleri, temizlikleri, çocuk bakımı ile ilgili tüyolarını takipçileriyle paylaşıyorlar.
Farklı Görüşler Var: Değerleri yaşatmak, özgürlüğü kısıtlamak ya da bıkmışlık…
Geleneksel değerlerine sahip çıkmasıyla bilinen Kayseri’deki içerik üreticilerin yaptığı bu paylaşımlar bazı kesimler tarafından kadınların geleneksel rollerine geri dönmesi olarak yorumlanıp olumlu karşılıyor. Özellikle daha muhafazakâr kesimden gelen takipçiler, bu fenomenlerin paylaşımlarını takdir ediyor ve bu içeriklerin “gerçek annelik-gerçek eş” tanımına uygun olduğunu savunuyor.
Ancak, bu akıma eleştirel bakanlar bir kesim de var. Modern kadın hareketini geriye götürdüğünü düşünen bazı kullanıcılar, bu yeni dalganın kadınların özgürlüğünü kısıtladığını ve onları eski cinsiyet rolleri içerisine hapsettiğini savunuyor.
Trad Wife akımına çok daha başka bir pencereden başka bir kesim ise; akımın gelişiminde, kadınların birden fazla kimliğe sahip olmasının ve bu kimlikler arasında denge kurma çabasının etkisi olduğunu öne sürüyor. Bu görüşe göre kadınlar hem anne hem eş gibi geleneksel rollerini devam ettirmek hem de tüm bunlara ek olarak iş yaşamında da varlık göstermek mecburiyetinde kalmaktadır. İş dünyasında karşılaştıkları ve cam tavan sendromu olarak da yorumlanan çeşitli fenomenlerin yıpratıcı etkisi de bazı kadınları geleneksel rollere yönelmeye itmiş olabilir. Bu durum, onların kendilerini daha değerli ve takdir edilmiş hissetmelerini sağlarken, aynı zamanda modern dünyanın getirdiği baskılardan bir kaçış yolu olarak da görülebilir.
Sonuç olarak hem yurtdışında hem de ülkemizde örneklerini gördüğümüz ve Kayseri’de de giderek yaygınlaşan bu akımın yarattığı tartışmalar uzun süre devam edecek gibi görünüyor.