Kayserili kadınlar bu lezzete bayılıyor! Evde Lokma Tatlısı Yapımı - Püf Noktaları

Kayserili kadınların en çok tercih ettiği tatlılardan birisi de lokma tatlısı! Lezzetli lokma tatlısı tarifi ve püf noktaları neler? Evde lokma tatlısı nasıl yapılır? Kolay ve pratik adım adım anlatım için Kayseri Anadolu Haberi takip edin...

Kayserili kadınlar bu lezzete bayılıyor! Evde Lokma Tatlısı Yapımı - Püf Noktaları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Lokma tatlısı, Osmanlı mutfağından günümüze gelen Kayserili kadınların da en çok tercih ettiği bir lezzet olarak sofralarımızı süslüyor. Bu tatlının dışı çıtır, içi ise yumuşacık olmasına özen göstermek gerekiyor. Siz değerli okuyucularımız için adım adım evde kolay ve paratik şekilde lokma tatlısı tarifiyle sizleri baş başa bırakıyoruz. Bu tatlının mükemmel olması için püf noktalarına göz atalım.

Malzemeler Hamuru İçin:

2 su bardağı un
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
1 tutam tuz

Şerbeti İçin:

2 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı su
1 dilim limon

Kızartmak İçin:

Sıvı yağ

Yapılışı

Şerbetin Hazırlanması: Şerbet için su ve şekeri tencereye alıp iyice kaynatın. Şerbet, kaynamaya başladıktan sonra limon dilimini ekleyin, 10 dakika daha kaynatın. Şerbeti soğumaya bırakın.

Hamurun Hazırlanması: Un, su, şeker, maya ve tuzu derin bir kapta birleştirerek karıştırın. Hamuru pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin. Hamuruün üzerini kapatıp, yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
Kızartma İşlemi: Derin bir tencereye tercih ederek, sıvı yağı koyup ısıtın. Dinlenmiş hamurdan küçük parçaları koparıp ısınan yağa bırakalım. Lokmalar altın sarısı renk alana kadar kızartın, bu işlemi göz kararı tercih edin.
Şerbetleme: Kızaran lokmaları kevgirle yağdan alıp, iyice süzüldükten sonra soğumuş şerbetin içine bırakın. Lokmaları şerbette 3-4 dakika beklettikten sonra servis tabağına alabilirsiniz

Püf Noktaları: 

Hamurun Kıvamı da çok önemli. Hamur ne çok katı olacak ne de çok cıvık. Kıvam, kulak memesi yumuşaklığında olmalı. 
Mayalanma Süresi: Hamurun iyi mayalanmasına dikkat edelim, en az 1 saat dinlendirin. Böylece lokmaların daha kabarık olmasını sağlarsınız.
Yağın Isısı: Yağın çok kızgın olmaması da yine dikkat edilmesi gerek püf noktaları arasında yer alıyor. Orta ateşte kızartmak, lokmaların içinin de pişmesini sağlar, yüksek ateşte yaparsanız, hamurun üst yüzeyi daha kızarmış, içi pişmemiş olabilir. Yağın kızarma derecesi 162.5 ile 199 derece arasında değişebilir.
Şerbetin Soğuk Olması: Sıcak lokmaları soğuk şerbete alarak, tatlının çıtırlığını istenildiği gibi sağlayabilirsiniz.
Kayserili ev hanımları bu tarif ile evde kolayca lokma tatlısı yapabilir.

Başka bir tarifte görüşmek üzere, afiyetle yiyin.