Kayserili mucit tasarruflu fırında devrim yaptı

Kayseri'de ikamet eden, pratik ve tasarruflu fırın icat eden Mahmut Aseldöktü, ekmek, kek gibi yiyecekleri onda bir maliyete pişirmeyi başardı.

Kayserili mucit tasarruflu fırında devrim yaptı

Kayserili mucit Aseldöktü, unlu mamulleri bedavadan biraz pahalıya pişiren fırını için yatırımcı ve iş adamlarından destek arıyor. Konu ile ilgili bilgiler aldığımız mucit Aseldöktü, tasarımı kendisine ait olan ve ekmek, kek gibi yiyecekleri çok ucuza pişiren tasarruflu fırınının her eve lazım olduğunu ifade ederek, iş adamları ile yatırımcılardan destek istedi. 
 
“PRATİK VE ÇOK UCUZ”
 
İcat ettiği fırının bir çok avantaja sahip olduğunu vurgulayan Aseldöktü, bunlardan birisinin çok pratik olması, diğerinin yiyecekleri en ideal şekilde pişirmesi olduğu ve bir diğerinin ise bütün bunları çok düşük maliyetlerle gerçekleştiriyor olması olduğunu ifade ederek şunları paylaştı; “İcat etmiş olduğum LPG ve doğalgaz teması ile çalışan 32 litrelik fırınım her eve lazım ve çok amaçlıdır. Dikkat edilirse ülkemizde elektrik pahalı olduğu için insanlarımız hazır unlu mamullere yönelmiştir. Neredeyse evlerde ihtiyacı karşılayacak kadar ekmek yapan bireyler kalmamıştır. İcat ettiğim fırınımda ekmek ve kek başta olmak üzere tüm unlu mamuller pişirilebilir. Fırın üzerindeki manuel termostat ile istenilen ısı derecesine rahatlıkla ulaşılmaktadır. Bayatlamayan ve katkı maddesinden uzak organik günlük ekmeğinizi vasati 40 dakikada daha ucuza ve güvenle yapabilirsiniz. Kullanımı çok kolaydır. LPG ve doğalgazla ocak üzerine yerleştirilerek çalışmaktadır. Tasarlamış olduğum fırınımın ön ısıtma aşamasında ısı derecesi 200 santigrat dereceye kadar yükselmektedir. Örnek olarak 180 santigrat derece gerektiğinde derece saati 180’e geldiğinde ocağımızın ayarını kısık ayara getiriyoruz. İstenilen ürünü pişirmeye başlıyorsunuz ve pişirme süresince ısı 180 santigrat derecede sabit kalmaktadır. Daha da önemlisi standart kalıptaki keki 15 kuruşa, net 500 gramlık un ile yapılan ekmeği 10 kuruşa yani en düşük maliyetle pişirebiliyorsunuz. Net 500 gram un 3 ekmeğe eş değerdir. Standart gramdaki 30 adet ekmeğin pişirme maliyeti sadece 1 liradır. Yapmış olduğum hesaplamalara göre diğer elektrikli fırınlara kıyasla onda bir oranında daha ucuza pişiriyor yiyecekleri. Tasarlamış olduğum fırınımın AR-GE çalışmalarını ve ön testlerini yapmış bulunmaktayım. Bu özelliklerde ilk ve tek fırınımın ülkemizde ve diğer ülkelerde kolaylık ve ekonomik olması bakımından rağbet göreceğine inanıyorum. Tasarladığım söz konusu fırının tescilini noter ile onaylatmış bulunmaktayım. Seri üretime geçmesi için yatırımcı, girişimci ve iş adamlarından destek bekliyorum.” 
 
ANNE ASELDÖKTÜ: “BAYRAM ETTİK”
 
Konuyla ilgili mucit Mahmut Aseldöktü’nün annesi Sevim Aseldöktü ise oğlunun bu fırını icat etmesiyle bayram ettiklerini dile getirerek şunları dile getirdi; “Oğlumun elinden her iş geliyor. Hiç de boş durmaz. Hep çalışır, uğraşır araştırır. En son bu fırını yaptı. Bu fırını yapması ile biz de bayram ettik inanın. Çünkü daha önce elektrikli fırında ekmek, kek falan yapıyorduk. Sonra ay sonunda fatura kabarıyor geliyordu. Bu fırın ile neredeyse bedava pişiriyoruz yiyeceklerimizi. Konu komşuya dağıtıyoruz. İnşallah üretilir bu fırın, herkese de faydalı olur ama üretilmese bile bize yaradı. Şimdi hiç pişirme masrafımız olmuyor. Çok memnunum.” HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ