Kayserili üretici en çok bu buğdayı tercih ediyor - İşte nedeni!
Kayseri'deki üreticilerin en çok Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilen buğday çeşitleri belirlendi. Kayserili üreticinin en çok bu çeşidi kullandığı kaydedildi. Peki üreticiler neden bu türü tercih ediyor? İşte araştırma detayları ve nedenleri... Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’ne bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilen buğday çeşitlerinde Kayseri'deki üreticilerin kullandığı türler değerlendirildi. Kayseri'de 74 üreticiyle görüşüldü.
Üreticiler, yeni geliştirilen ve piyasaya sunulan çeşitleri takip etmeye çalışırken mevcut çeşitlerden daha kaliteli ve özellikle verim potansiyeli yüksek olan çeşitlere doğru da yöneliyor. Ancak üretici istekleri ile fabrikaların istekleri birbirine uyum sağlayamıyor. Un ve makarna fabrikaları daha çok kaliteyi, buğday üreticisi ise verimi ön plana çıkarıyor.
TAGEM'e ait buğday çeşitleri ele alındı
TAGEM Tarafından Geliştirilen Buğday Çeşitlerinin Üreticiler Açısından Değerlendirilmesi; Kayseri İli Örneği isimli çalışmada Kayseri'deki üreticilerin TAGEM'e ait buğday çeşitlerini ne derecede tercih ettiği ve en çok hangi buğday türünü kullandığı ortaya konuldu.
Kayseri, sanayi, ticaret ve tarım sektörü açısından hem bölge hem de ülke için ekonomik öneme sahip. Kentin toplam arazisinin yüzde 32’si ekilebilir tarım arazisi olarak ifade ediliyor. Bu arazinin yaklaşık 1/10’una denk gelen 1 milyon 681 bin 8 dekar alanda buğday üretimi yapılıyor. 2022 yılında Türkiye buğday üretiminin (19.750.000 ton) yaklaşık yüzde 2'sinin Kayseri ilinde gerçekleştirildiği kaydedildi.
En çok tercih edilen Kızıltan ve Bayraktar çeşitleri oldu
Çalışmada yer alan bilgilere göre, Kayseri'de TAGEM tescilli buğday tohumluğunu kullanan 74 üretici ile görüşüldü. Üreticilerin TAGEM buğday çeşitleri içinde büyük oranda Kızıltan 91 ve Bayraktar 2000 çeşitlerini tercih ettiği görüldü.
Araştırma sonuçlarına göre, Kayseri ilinde incelenen işletmelerde TAGEM buğday çeşitlerinden Kızıltan 91 çeşidi yüzde 67.6 ve Bayraktar 2000 çeşidi ise yüzde 25.7 oranı ile üreticiler tarafından en fazla tercih edilen çeşitler oldu.
Araştırmada tercih edilme nedenleri bir bir sıralandı. Buna göre Kayseri’de buğday üreticisinin çeşit seçiminde dikkat ettiği en önemli kriter olarak soğuğa dayanıklılık ön plana çıktı. Yörede yoğunlaşan yaban domuzu popülasyonunun sebep olduğu zarardan ve ayrıca bölgedeki don zararlarından daha az etkilendiği gözlemlenen kılçıklı buğday çeşitlerinin üreticiler tarafından daha çok tercih edildiği ifade edildi.