Kayserili Vekilden Çarpıcı Açıklamalar!

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde patates üreticileri, patates fiyatlarının tarlada 4 TL'ye kadar düşmesi nedeniyle zor günler geçiren patates üreticileri ile bir araya geldi. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayserili Vekilden Çarpıcı Açıklamalar!

Nevşehir, Türkiye’nin patates üretiminde önemli bir yere sahipken, yaşanan bu fiyat düşüşü üreticileri harekete geçirdi. 28 Ağustos 2024 Çarşamba günü, Derinkuyu merkezinde patates fiyatlarındaki düşüşü protesto etmek amacıyla bir eylem düzenlenmişti. Bugün ise CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, üreticilere destek vermek ve sorunlarını paylaşmak amacıyla Nevşehir’e gelerek çiftçilerle bir araya geldi.

Kayserili Vekilden Çarpıcı Açıklamalar!

'Türkiye Dünyayı Besler, Örgütleyecek İktidar Yok'

Saat 14.00’te gerçekleştirilen buluşmada Aşkın Genç, çiftçilere yönelik yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarımsal potansiyeline dikkat çekti. Genç, ‘Türkiye’deki ovalar dünyayı besleyebilir, ancak bunu örgütleyecek bir iktidar yok. Son dönemdeki tarım bakanları, tarımla ilgisi olmayan kişiler. Dünyadaki tarım kartellerinin müdürlüklerini yapan bakanların bu ülkede tarıma hizmet etmesi mümkün değil,’ ifadelerini kullandı.

'Politikalar Yanlış'

Ayrıca, yanlış tarım ve ekonomi politikalarının ülkeyi dışa bağımlı hale getirdiğini belirten Genç, ‘Bir zamanlar Kanada’ya mercimek ihraç eden ülkeydik, şimdi ithal eder duruma geldik. Patates, tarlada 3-5 TL’ye satılıyor; maliyeti 8 TL olan bir üründe bırakın kar etmeyi, maliyetini bile karşılamak mümkün değil,’ dedi.

'Üreticiler Zorda'

Üreticilerin zor durumda olduğunu vurgulayan Genç, devletin bu konuya acilen müdahale etmesi gerektiğini ifade etti. ‘Alıcı da satıcı da mutlu değil, aracılar mutlu... Devletin bu tekelleşmeye son vermesi ve maliye bakanı Mehmet Şimşek’in üç harfli marketlerle (A101, BİM, ŞOK) mücadele etmesi gerekiyor. Mahalle esnafının desteklenmesi lazım. Elektriğe, buğdaya, hammaddeye gelen zamlarla çiftçi mücadele edemez. Çiftçilerin 2 milyar 500 milyon TL civarında takibe ve icraya düşen borçları var,’ dedi.

Kayserili Vekilden Çarpıcı Açıklamalar!

'Milli Güvenliğin Temeli Gıda Güvenliğidir'

Genç, ayrıca CHP’nin adım adım iktidara ilerlediğini belirterek, CHP'ye geçen belediyelerin büyük bir yük altında olduğunu, önceki yönetimlerin borç yükü bırakmasına rağmen bu belediyelerin çalışmaya devam ettiğini söyledi. Ülkenin savunma sanayisine ihtiyaç duyduğunu kabul eden Genç, ‘Ancak, milli güvenliğin temelinde gıda güvenliği yatar,’ ifadelerini kullandı.

Çiftçilere Alım Garantisi Verilmeli

Konuşmasının sonunda Genç, Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Türk Şeker’in patates üreticilerinin yanında olduğunu belirtmesi ve alım garantisi vermesi gerektiğini vurguladı. Bu tür açıklamaların piyasaları otomatik olarak dengeleyeceğini söyledi.