Kayserililer acil stok yapın: Zam geliyor!

Kayserililer bazen güne zamla uyanıyor bazen de günü zamla kapatıyor. Geçen hafta çaya gelen zammın ardından bu kez de ayçiçek yağına zam geleceği belirtiliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayserililer acil stok yapın: Zam geliyor!

Geçen hafta Çaykur ürünlerine yüzde 18 zam yapıldı. Bu hafta ise ayçiçek yağına zam geleceği belirtildi. Bu zam ile birlikte ayçiçek yağında son bir ayda iki kez zam gelmiş olacak. Vatandaşın cebini zorlamaya devam eden zamlar nedeniyle insanlar marketlerde stok ürün almak için kuyruk oluşturuyor.

Küresel piyasalarda ayçiçek yağının tonu 1000 dolar seviyesinde işlem görüyor. Sektör temsilcileri, Türkiye'de bu sayının yaklaşık 1250 dolar ile 43-44 bin TL olarak satıldığını belirtiyor. Trakya Birlik tarafından açıklanan fiyatlara göre yüzde 44 yağ oranına sahip ayçiçeği ürününün ton fiyatı 20 bin TL olarak belirlenmişti.

İlgililer,  ayçiçek yağının iç piyasada ton başına 43-44 bin TL aralığında satıldığını ve yüzde 10-15 arasında normal kabul edilen artışın yanı sıra yüzde 25 artışın fazla olduğunu ifade ediyor.

Kayserililer acil stok yapın: Zam geliyor!

Zam yolda!

Son dönemde zincir marketler kendi markalı ürünlerini de satışa sunuyor. Bu kapsamda kendi ayçiçek yağı ürününü satan markaların fiyatları en düşük 230 TL civarındayken norma ayiçeçk yağı ürünlerinin fiyatı 280 TL civarında seyrediyor. Zincir marketler kendi ürünlerini tanıtım nedeniyle uygun fiyata satışa sunsa da o ürünlere de günden güne zam geliyor.

Sektör temsilcileri, yurtdışından ithal edilen ayçiçek yağı fiyatının 990-100 dolar arasında değişirken, gümrük vergisi eklendiğinde bu rakam 1360 dolara çıktığını Türkiye piyasasında ise fiyatlar 1250 dolar civarında seyrettiğini kaydediyor.