Kayserililer bayramdan bayrama görecek! Zam kapıda - Tüketici şokta!

Dünyanın dört bir yanında tatlıseverler alarmda! Kayseri'de de sıkça tüketilen çikolata fiyatlarına zam gelecek. Kentteki bayram şekeri fiyatlarını gören Kayserililer ise şokta. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayserililer bayramdan bayrama görecek! Zam kapıda - Tüketici şokta!

Kayseri'de gerek misafirler için gerekse çocuklar için pek çok evde bulunan çikolatanın fiyatı şoke etti. Ton başına 10 bin doları aşarak rekor kıran kakao fiyatları Kayseri'de de çikolata ve bayram şekerleri etiketlerini vurdu.

Batı Afrika'da'daki olumsuz hava koşulları nedeniyle düşen arz, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri, küresel kako krizinin Türkiye'ye de sıçradığını gözler önüne serdi.

TÜİK verilerine göre kakao aylık yüzde 15,51 oranında artış yaşayarak Mayıs ayının zam şampiyonu oldu. Kayserililer de marketlerde çikolata fiyatlarının arttığı etiketler ile karşı karşıya kaldı.

Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte artan hazırlıkların önemli bir parçası olan ikramlık şekerler, tezgahlarda enflasyonun etkisiyle zamlı olarak yerini aldı. Bu yıl bayram şekerinde kilogram başına yüzde 30-40 arasında zam yapıldığı öğrenildi. Yapılan bu zammın Ramazan Bayramı’ndan sonra yapıldığını belirten Kayserili şekerci esnafı, ''Daha fazla bir artış artık olmaz. Çünkü herkes malını aldı. Ama tabi ki Ramazan bayramı bittikten sonra fiyatlar hep değişti. Ramazan bayramından sonra değişen fiyatlar Kurban Bayramı’nda da geçerli'' diye konuştu.

Konuya ilişkin Hürriyet'e değerlendirmede bulunan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, ''Mart ayından bu yana vatandaşa yansıyan perakende fiyatlardaki artış, geçmiş dönemdeki stoklar kullanıldığı için yüzde 8-10 ile sınırlı kaldı. Dolayısıyla bu artışlar TÜİK verilerine de kademeli olarak yansıdı. Şekerli mamul fiyatlarındaki artış haziran ve temmuzda da devam edecek. Vatandaş çikolatayı yüzde 55-60 daha yüksek fiyatla tüketmeye başlayacak. Bu da 10 liraya alınan bir çikolatanın bir anda 16 liraya çıkması demek.'' dedi.

Gramajlarda küçülmenin tükeeticinin tepkisini almamak adına yapıldığını belirten Taycı, tüketicinin tepkisini almamak adına uygulanan bir yöntem olduğunu belirtti.

Kayserililer bayramdan bayrama görecek! Zam kapıda - Tüketici şokta!

Taycı, ''Şu ana kadar yapılan zammın yüzde 8-10 ile sınırlı kalmasının bir nedeni 'mevcut stoklar', diğer nedeni de düşürülen gramajlardır.'' ifadelerini kullandı.

Fiyatların yüksek seviyede olduğunu belirten Taycı, şunları kaydetti: ''Hem kakao tozu hem kakao yağı hem de çekirdeği fiyatları geçen ay itibarıyla tarihindeki zirve seviyelere gelmişti. Kakao yağı 37 bin Euro seviyesini görmüştü. Bugünlerde yaklaşık 27 bin Euro bandında. Kakao çekirdeği ise 10 bin dolar ile zirve seviyeyi gördükten sonra 8 bin 500 dolar bandına çekildi. Fiyatlarda bir gevşeme olsa da hâlâ çok yüksek seviyelerde.''

Kayseri'de bazı şeker fiyatları!

Mabel Çikolata Çeşitleri kilogram olarak 795 TL’den başlayıp 895 TL’ye kadar alıcı bulacak.

Bolçi Karışık Çikolata kilosu 745 TL’den alıcı buluyor.

En uygun çikolata olarak Konak markası 500 TL’den alıcısını buluyor.

Şık paketli ve çerez dolgulu çikolatalar 900 TL’den başlayan fiyatlarla alıcısıyla buluşacak.