Kayserililer Dikkat! Acil Servislere Başvurular Arttı - Uzmanlar Uyardı!

Yaz mevsimiyle birlikte yükselen hava sıcaklıkları, Kayseri'de de güneş çarpması vakalarını arttırdı.. Hastanelerin acillerine başvurular arttı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Kayserililer Dikkat! Acil Servislere Başvurular Arttı - Uzmanlar Uyardı!

Yaz mevsimiyle birlikte yükselen hava sıcaklıkları, Kayseri’de de güneş çarpması vakalarını arttırdı. Yüksek ateş, cildin kızarması, bulantı ve kusma gibi belirtilerle acil servislere başvuran hasta sayısında artış yaşanıyor. Uzmanlar, güneş çarpması riskine karşı gözlük, şapka ve güneş kremi kullanmanın önemine dikkat çekti.

Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu vücut ısısının düşürülememesi ile karakterize bir tablo olan güneş çarpması, vücut ısısını 10-15 dakika içerisinde 40-41 santigrat derecenin üzerine çıkarabiliyor. Bu vakalar son günlerde  daha çok devlet hastanesi acillerine başvurularını artırmaktadır.

Kayserililer Dikkat! Acil Servislere Başvurular Arttı, Uzmanlar Uyardı!

Uzmanlar, aşırı sıcaklarda korunma tedbirlerinin çok önemli olduğunu vurguluyor. Spor yapanların her bir spor için en az 2-4 bardak ekstra sıvı alması gerektiğini, vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınması gerektiğini belirtiliyor. Duş alma imkanı olmayan durumlarda ise ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Ayrıca, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.

Güneş çarpmalarına karşı alınması gereken önlemler arasında, saat 10.00 ile 16.00 arasında açık havada yoğun fiziksel aktiviteden kaçınmak yer alıyor.Özellikle günün en sıcak saatlerinde, mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerekmektedir. Dışarıda bulunulduğunda açık renkte, hafif, bol ve sıkı dokunmamış kumaşlardan yapılmış giysiler tercih edilmelidir

Güneş çarpmasının başlıca belirtileri arasında, ısı düzenleme yeteneğinin bozulmasının beyin başta olmak üzere merkezi sinir sistemi organlarında yaptığı hasara bağlı olarak oluşan baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, konuşma bozukluğu ve nöbetler yer alır. Ayrıca kalp atış hızında artış veya çarpıntı, kas krampları ve bayılma gibi belirtiler de görülebilir.