Kayserililer Dikkat! Büyük Destek Paketleri Açıklandı!
2024-2026 dönemini kapsayan yeni destekleme programıyla hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...
2024-2026 dönemini kapsayan yeni destekleme programıyla hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor. Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak, büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği yetiştiriciliği gibi alanlarda verilecek desteklerin tutarları netleşti. Kayseri’de büyükbaş hayvancılıkla ilgilenen üreticilere detemel destek ödemeleri gerçekleştirilecek.
Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Destekleri
Büyükbaş hayvancılıkla ilgilenen üreticilere, programlı aşıları tamamlanmış ve 4 ay ve üzeri yaştaki buzağı ve malaklar için hastalıktan ari işletmeler hariç olmak üzere, her bir baş için 1000 lira temel destek ödenecek. Küçükbaş hayvancılıkta ise, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (TÜDKİYEB) üyesi yetiştiricilere, doğduğu işletmede en az 4 ay kalan oğlak ve kuzular için 200 lira temel destek sağlanacak.
Ayrıca, hayvan sahiplerine, Bakanlıkça programlanan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için büyükbaş hayvan atıkları başına 5 bin lira, küçükbaş hayvan atıkları için 1000 lira destek verilecek.
Arıcılık ve İpek Böceği Destekleri
Arıcılar için Arıcılık Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üretici/yetiştirici örgütlere üye olanlara arılı kovan başına 100 lira, üye olmayanlara ise 80 lira destek ödenecek. İpek böceği yetiştiriciliğinde ise, yaş kozayı Kozabirlik kooperatiflerine veya ipek çekimi ve işleme alanında faaliyet gösteren işletmelere satan üreticilere kilogram başına 1000 lira destek sağlanacak.
Diğer Destekler
Çiğ süt üreticilerine, 1 Ocak 2025 itibarıyla süt işleme tesislerine süt satan ve bir tarımsal amaçlı örgüte üye veya ortak olanlara manda, koyun, keçi ve inek sütü için belirlenen dönemler ve kriterler doğrultusunda destek ödemesi yapılacak. Besilik erkek sığır (karkas) desteği kapsamında, Hayvancılık Bilgi Sistemi'ne kayıtlı ve yurt içinde doğmuş, en az 200 kilogram karkas ağırlığa ulaşan erkek sığırlarını mevzuata uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, en fazla 200 baş ile sınırlı olmak üzere, hayvan başına 500 lira temel destek sağlanacak.
Tiftikbirlik ve bağlı kooperatiflere veya Bakanlığa kayıtlı yün işleme tesislerine satan üreticilere kilogram başına 80 lira destek ödenecek. Ayrıca, su ürünleri yetiştiriciliğinde alabalık ve sazanda 350 tona kadar kilogram başına 1,2 lira, yeni türler için kilogram başına 3 lira ve midye için kilogram başına 1 lira temel destek ödemesi yapılacak.
Kadın Üreticilere İlave Destek
Temel destek şartlarını sağlayan kadın veya 41 yaşından gün almamış ve birinci derece tarımsal amaçlı örgütlere üye olan yetiştiricilere ilave destekler sağlanacak. Ari işletmelerde doğan dişi hayvanlar için de ilave destek verilecek.
Yeni Destekleme Modeli
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yeni destekleme modelinin gıda arz güvenliği dikkate alınarak üretim planlaması ekseninde hazırlandığını belirtti. Yumaklı, 2024-2026 yıllarını kapsayan yeni destekleme programının, aile işletmeleri, genç ve kadın yetiştiricilere pozitif ayrımcılık sağlayarak verimli, sürdürülebilir ve kaliteli bir üretim modelini teşvik etmeyi amaçladığını vurguladı.
Yeni karar ile destekleme tutarları katsayılar üzerinden belirlenerek performansa dayalı bir sistem oluşturuldu. Yönlendirici ve verimliliği artırıcı kriterleri sağlayanlar daha yüksek destek alacak. Aile işletmeleri, genç ve kadın yetiştiricilere pozitif ayrımcılık yapılarak temel desteğe ilave destek verilecek.
Bu yeni destekleme modelinin 2024 yılında uygulanacak temel destek tutarları şöyle belirlendi: buzağı ve malaklar için 1.000 TL/baş, kuzu ve oğlaklar için 200 TL/baş, arıcılık için 100 TL/kovan, ipek böceği için 1.000 TL/kg, besilik erkek sığır (karkas) için 500 TL/baş ve tiftik üretimi için 80 TL/kg.
Su Ürünleri Destekleri
Su ürünleri yetiştiriciliğinde proje kapasitesi 50 ton/yıl ve altı olan, kapalı devre üretim yapan, üretici birliğine üye olan ve birinci derece tarımsal amaçlı örgüte üye olan işletmelere ilave teknik kriter desteği verilecek. Küçük ölçekli balıkçılık desteği 2025 yılı için birim tutarları yüzde 43 ile yüzde 100 arasında arttırıldı. Balıkçı gemisi sahibi veya ortağı kadınlara küçük ölçekli balıkçılık desteği yüzde 35 daha fazla ödenecek.
Bu yeni destekleme modeliyle Kayseri’deki hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefleniyor.