Kayserililer Dikkat – Ekonomik Kriz Vurdu – Şehir Dışına Çıkarken Bunu da Düşünün!

Son üç yılda vakıf ve devlet üniversiteleri tarafından verilen üstün başarı bursları, ekonomik kriz nedeniyle yüzde 100 oranında azaltıldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayserililer Dikkat – Ekonomik Kriz Vurdu – Şehir Dışına Çıkarken Bunu da Düşünün!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son üç yılda vakıf ve devlet üniversiteleri tarafından verilen üstün başarı bursları, ekonomik kriz nedeniyle yüzde 100 oranında azaltıldı. Üç yıl önce asgari ücretin üç katı olarak belirlenen burs miktarları, 2024-2025 akademik yılı itibarıyla aylık 51 bin TL'den 25 bin TL'ye kadar düştü.

Kayserililer Dikkat – Ekonomik Kriz Vurdu – Şehir Dışına Çıkarken Bunu da Düşünün!

YKS Sonuçları ve Üniversitelerin Burs Yarışı

3 milyon öğrencinin katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, vakıf ve devlet üniversiteleri yüzde 1'lik dilime giren öğrencileri çekmek için burs ve çeşitli ödüller sunmaya başladı. İlk 100, ilk 500, ilk 1000, ilk 2000 ve ilk 5000'e giren öğrencilere Amerika gezisi ve aylık 25 bin TL'ye kadar burs teklif ediliyor.

Ekonomik Krizin Burslara Etkisi

Üç yıl önce asgari ücretin üç katı olan burs miktarları, 2023 yılında 15 bin TL'ye düşmüşken, bu yıl yine ekonomik kriz nedeniyle burs miktarlarında yüzde 66.6 artış olmasına rağmen, üç yıl önceki burs oranlarının yüzde 100 daha düşüğü verilmeye başlandı. 2024 yılı Ocak ayı zammıyla asgari ücret 17 bin TL olunca, en yüksek burs miktarı olan aylık 15 bin TL, asgari ücretin 2 bin TL altında kaldı.

Kayserililer Dikkat – Ekonomik Kriz Vurdu – Şehir Dışına Çıkarken Bunu da Düşünün!

Vakıf Üniversitelerinin Bursları

Vakıf üniversiteleri, YKS 2024 tercihlerinin başlayacağı 25 Temmuz 2024 tarihine kadar yıllık öğrenim ücretlerini açıklamak zorunda. Medipol Üniversitesi, ilk 100'e giren öğrencilere aylık 25 bin TL, İbni Haldun Üniversitesi ise üstün başarı bursu olarak aylık 18 bin TL veriyor. Diğer vakıf üniversiteleri de çeşitli burs ve teşviklerle öğrencileri çekmeye çalışıyor.

Devlet Üniversitelerinin Bursları

Devlet üniversiteleri de üstün başarılı öğrencilere çeşitli burs imkanları sunuyor. ODTÜ, ilk 10'a giren öğrencilere ayda 8 bin TL, Boğaziçi Üniversitesi ise dört puan türünde ilk üçe girenlere 100 bin TL tek seferlik burs sağlıyor. İTÜ, ilk 100'e giren öğrencilere aylık 7 bin 500 TL, Abdullah Gül Üniversitesi ise tüm programlara ilk sıradan giren adaylara aylık 3 bin TL burs veriyor. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, ilk 1000 ile 30 bin arasında yer alan öğrencilere burs veriyor.

Kayserililer Dikkat – Ekonomik Kriz Vurdu – Şehir Dışına Çıkarken Bunu da Düşünün!

Yeni Burs İmkânları ve Yurt Dışı Eğitim Fırsatları

Bazı üniversiteler, öğrencilere yurt dışında eğitim, yüksek lisans ve doktora imkanları da sunarak cazip burslar oluşturuyor. İbni Haldun Üniversitesi, evli öğrencilere 12 ay boyunca 18 bin TL başarı bursu veriyor. Ayrıca, yurt dışında yüksek lisans ve doktora bursları, ücretsiz yüzme havuzu ve fitness üyeliği gibi ek olanaklar da sunuluyor.

Ekonomik kriz, Türkiye'deki üniversitelerin burs politikalarını ciddi şekilde etkiledi. Öğrencilere sunulan burslar, üç yıl öncesine göre önemli ölçüde azaltıldı. Üniversiteler, yüksek başarılı öğrencileri çekmek için çeşitli burs ve teşvikler sunmaya devam ediyor ancak ekonomik zorluklar nedeniyle bu bursların miktarlarında azalma gözlemleniyor.