Kayserililer Dikkat – Tüm Şifrelerinizi Değiştirin!

Hacker sitesi olan DarkWeb, bir veri seti yayımladı. Yayımlanan veri setinde 10 milyar parola bulunuyor. Bu nedenle şifrelerinizi değiştirmeniz gerekiyor. Peki, hangi şifrelerin değiştirilmesi gerekiyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Kayserililer Dikkat – Tüm Şifrelerinizi Değiştirin!

DarkWeb, dünyaca ünlü bir hacker sitesi olarak biliniyor. DarkWeb, 10 milyar parolanın bulunduğu bir veri seti yayınladı. Bu nedenle, e-Devlet ve banka şifrelerinizi değiştirmeniz gerekiyor.

Milliyet’in haberine göre, kelimelerin ve sayıların içinde bulunduğu, herkesin kullanabileceği parolaların yer aldığı bir karakter listesi çalındı. Milliyet’e açıklamalarda bulunan Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir, ‘Çok büyük kuruluşlar geçtiğimiz dönemlerde hacklendi. Bu deep web gibi yerlerde paylaşıldı. Hackerlar da bu veri tabanlarını toplayarak çok büyük bir parola bilgisi olsun diye bu tür wordlistlerden yararlanıyorlar. Hacklenen veri tabanlarında bu tür verilerin, şifrelerin her yerde kullanılmaması gerekli’ dedi.

Parolaların değişmesi gerektiğini ifade eden Akdemir, ‘Çalınan parolalar farklı yerlerde kullanılmaya devam ettiğinde ciddi sorunlar çıkabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için çift doğrulama seçeneğini aktif etmeniz önemlidir. Çift doğrulama yapıldığında hackerlar şifrelerinizi elde etse de sizin cep telefonunuza veya e-posta adresinizi ele geçiremezlerse hesabınıza doğrudan erişim sağlayamıyorlar. Kurumlarda çift doğrulama seçeneğini desteklemeyen uygulamalarda da aynı parolaların kullanılması çok tehlikelidir. Parolalar değiştirilmeli, her yerde aynı parola kullanılmamalıdır’ dedi.

Alınabilecek Tedbirler;

Tüm şifreler tahmin edilmesi zor, içinde karakter ve rakam olacak şekilde değiştirilmelidir.

Kullandığınız şifrelerin her biri birbirinden ayrı olmalıdır.

Sosyal medyadan gelen yabancı linkler açılmamalıdır.

6 ayda bir şifreler yenisi ile değiştirilmelidir.

İki faktörlü doğrulama açılmalıdır.