Kayserililer Dikkat! Üretimi Yasaklanabilir

Beklenmedik bir karar çıktı: Hazine ve Maliye Bakanlığı, 81 ilde yatırımcıların gözdesi olan varlıklar için yeni kısıtlamalar getirdi. Kayseri'deki yatırımcılar, bu yasakların etkilerini merakla bekliyor. Peki, getirilen bu kısıtlamalar ne anlama geliyor? Detaylar haberimizde...

Kayserililer Dikkat! Üretimi Yasaklanabilir

Teknolojik gelişmelerle birlikte birçok yeni yatırım seçeneği ortaya çıksa da, altın uzun süredir ‘güvenli liman’ olarak görülmeye devam ediyor. Türkiye'de yüksek enflasyon, vatandaşları tasarruflarını faizli varlıklara, dövize ya da altına yatırmaya yöneltiyor. Bu dönemde, hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların ilgisini çeken altın, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın dikkatini çekti.

Kayserililer Dikkat! Üretimi Yasaklanabilir

Altın Alımlarına Getirilen Kısıtlamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz yıl göreve geldikten sonra Türk lirasını desteklemek amacıyla ekonomik modelde değişiklikler yaptı. Şirketlerin altın ithalatına vergi kısıtlamaları getirdi ve vatandaşların küçük miktarda paralarını Türk lirası yerine alternatif varlıklara yatırmalarını engellemek amacıyla darphanenin çeyrek gram ve yarım gram altın üretimine kota koydu.

Şimşek, bu kısıtlamaların amacını şöyle açıkladı:

'Altına kota uyguladık. Doğal olarak sektörle ilgilenenler memnun değil. Ancak ülkemizde döviz kaynağı kıt olan bir metalin sırf kullanılmadan kalması için ithal edilmesinin doğru olmadığını unutmamak gerekiyor. Vatandaşlarımızın tercihlerine saygı duyuyorum ama odak noktamız yatırım, üretim, istihdam ve öncelikle ihracat yoluyla kaynakları ülkeye fayda sağlayacak şekilde yönlendirmek.'

Gelecekte Ne Olacak Gram Altın Yasaklanacak mı?

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, eylül ayında altın fiyatlarında rekor artışlar yaşanacağını ve bu artış öncesinde vatandaşların altın alımlarını sınırlandıracak tedbirlerin uygulanacağını belirtti. Memiş, 22 ayar gram altının üretiminin durdurulmasının tartışıldığını ve bu hamlenin kuyumculuk sektörünü önemli ölçüde etkileyebileceğini ifade etti.

Kayseri'deki kuyumcular ve yatırımcılar, bu yeni kısıtlamaların etkilerini yakından takip ediyorlar.