Kayserililer korkuyor! Yerel yöneticiler sessiz...

Naci Görür'ün 'Kayseri canlı fay üzerinde oturuyor!' açıklaması 'Kayseri'de büyük bir deprem olur mu olmaz mı?' tartışmalarını alevlendirdi. Ancak yerel yöneticiler konuyla ilgili bir açıklamada bulunmaması vatandaşların tepkisine neden oldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Kayserililer korkuyor! Yerel yöneticiler sessiz...

Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketinin ardından açıklamaları dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür Kayseri depremi hakkında açıklamalarda bulunarak Kayserilileri korkuttu. Görür’ün ‘Kayseri canlı fay üzerinde oturuyor!’ açıklamasına Dr. Demirtaş sert tepki gösterdi. Kayserililer yerel yöneticilerden konuyla ilgili açıklama bekliyor.

Kayserililer korkuyor! Yerel yöneticiler sessiz...

Prof. Dr. Naci Görür Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından açıklamaları dikkat çekmişti. Geçtiğimiz gün ise 'Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: Hangi iller risk altında?' isimli programına katılan Görür, Kayseri'de ani gelişebilecek depreme karşı uyarılarda bulunmuştu.

Kayserililer korkuyor! Yerel yöneticiler sessiz...

Kayseri’de 7 büyüklüğünde deprem beklenebileceğinin altını çizen Görür, ‘Mesela Kayseri'de deprem oldu. Ama kimileri de çıkıyor; 'Kayseri'de 7 büyüklükte deprem olmaz' diyor. Kayseri halbuki canlı bir fayın üzerinde oturuyor. Üzerinde oturduğu fay 700 kilometre uzunluğunda. Bir fay depremi ne zaman oluşturur tekerrür periyodu dolarsa. 99 depremlerinden sonra biz bağırdık; 'Marmara tehlikede' diye. Çünkü 99 depremleri önemli ölçüde strese Marmara'nın altına yükledi. Normalde 99 depremleri olmasaydı depremi normal periyodunda bekleyecektik. Halbuki şimdi erkene çekti, onun için alarm veriyoruz’ ifadelerini kullanmıştı.

Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş da, özellikle depremle ilgili yanıltıcı ifadelerin ve korku yayılımının bilimsel etikle bağdaşmadığını vurgulayarak, ‘Kayseri halkına canlı bomba üzerinde oturuyorsunuz açıklaması yapamazsınız’ diyerek sert bir eleştiride bulundu.

Demirtaş'ın açıklamaları, vatandaşı gereksiz panikten uzak tutarken vatandaşlar herhangi bir açıklama yapmayan yerel yöneticilere tepki gösteriyor. Toplumun bilinçlenmesi adına yaptığı paylaşımlarla büyük takdir toplayan Demirtaş, deprem riskine karşı hazırlıklı olunmasını, fakat bilimsel olmayan açıklamalara riayet edilmemesini bir kez daha vurguladı.