Kayserililer parasını en çok neye harcıyor?
Bir süredir devam eden ekonomik kriz sebebiyle düşen alım gücü vatandaşların harcamalarında kısıtlamayı da beraberinde getirdi. Peki Kayserililer parasını en çok neye harcıyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Son dönemlerde artan fiyatlar sonrasında alım gücü düşerken vatandaşlar temel kalemlerdeki ihtiyaçlarını bile almakta yetersiz kaldı. Vatandaşların büyük bir bölümü yalnızca temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyorken bir bölümü ise en azında ayda yılda bir sosyal aktivitem olsun diye kendine ayrıca bütçe ayırmaya çalışıyor. Peki Kayserililer kazançlarını en çok neye harcıyor? İşte detaylar…
En çok konut ve kiraya harcanıyor!
Türkiye genelinde geçen yıl hane halklarının tüketim amaçlı harcamalarının en büyük kısmını yüzde 23,9 ile konut ve kira harcamaları oluşturdu. Bunu ulaştırma, gıda ve alkolsüz içecek harcamaları takip etti.
Bununla birlikte Kayseri’de ulaşım ve sağlık hizmetlerine yapılan harcamalar da büyük yer tutuyor.
Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama türleri ise %0,8 ile sigorta ve finansal hizmetler, %1 ile eğitim hizmetleri ve %1,9 ile eğlence, spor ve kültür harcamaları oldu.
Hanelerin tüketim harcamalarını karşılaştırılabilir hale getirmek amacıyla hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak elde edilen eşdeğer fert başına tüketim harcaması kullanılmaktadır. Aylık ortalama tüketim harcaması hanehalkı başına 24 bin 383 TL ve eşdeğer fert başına 12 bin 521 TL olarak tahmin edildi.
Kayseri’de sosyal aktivite hayal oldu!
Kayseri’de ise asgari ücrete gelen zam, temel kalemlerdeki ihtiyaçların alımı noktasında bile yetersiz kaldı. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar kazançlarının büyük bir bölümünü gıda üzerine harcadığını ve herhangi bir sosyal aktivitelerinin olmadığını dile getirdi. Bazı vatandaşlar ise sosyal aktiviteden geri kalmak istemediğini ancak bir bütçe ayarlaması yapmasının mümkün olmadığını belirtiyor. Sosyal aktivitede bulunmak isteyen vatandaşlar kredi kartına yüklendiklerini ancak bunun hem psikolojik hem de maddi açıdan oldukça yıpratıcı olduğunu vurguluyor.