Kayserililere Büyük Kolaylık - Çözümü 10 Saniye!

Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Altınok ve Dr. Öğr. Üyesi Alper Altınok'un geliştirdiği yapay zekâ sistemi ile tarımsal hastalık ve zararlılar tespit edilerek, gereksiz zirai ilaç kullanımının önüne geçiliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayserililere Büyük Kolaylık - Çözümü 10 Saniye!

Topraksız tarım konusunda araştırma yapan akademisyen çift, ‘Bugmapper’ ismini verdikleri bir sistem tasarladı.

Kayserililere Büyük Kolaylık - Çözümü 10 Saniye!

Bu sistem, web tabanlı olup özellikle sera alanlarındaki hastalık ve zararlıların izlenmesi ve mücadele planlamasına yönelik olarak geliştirildi. Domates güvesi, tripsler, beyazsinekler gibi zararlılarla yapay zekâ ile mücadele ederek hastalıkların takibini yapan sistem, seralarda kurulan akıllı tuzaklar ve mobil uygulama desteğiyle çalışıyor. Tuzaklara yapışan zararlılar, mobil cihazlar aracılığıyla taranarak bulut ortamına aktarılıyor ve yapay zekâ yardımıyla detaylı incelemelerden geçiyor.

Kayserililere Büyük Kolaylık - Çözümü 10 Saniye!

Böylece zararlılar gruplara ayrılıp sayılıyor ve haritalandırılıyor. Bu sayede, seradaki zararlılara yönelik ilaçlama diğer bitkilere yayılmadan bölgesel olarak yapılabiliyor ve aşırı zirai ilaç kullanımının önüne geçiliyor.

Geliştirilen sistem, TÜBİTAK'tan 900 bin lira destek alarak Erciyes Teknopark’ta geliştirilmeye devam ediyor. ‘Bitki koruma karar destek sistemi’ olarak adlandırılan bu yapay zekâ tabanlı sistem, doğru ve zamanında hastalık ve zararlı kontrolü sağlayarak kimyasal kalıntı risklerini en aza indirip daha güvenli gıda üretimini destekliyor. Kayseri, Yozgat, Afyon ve Mersin gibi illerdeki jeotermal, topraklı ve topraksız seralarda uygulanan sistem, dönemsel olarak yüzde 30-50 arasında kimyasal kullanımdan tasarruf sağlıyor.

Kayserililere Büyük Kolaylık - Çözümü 10 Saniye!

Sistem, herhangi bir altyapı kurulumuna ihtiyaç duymadan yalnızca bir mobil telefon ve buna bağlı uygulama ile çalışabiliyor. Seralarda ilaç kullanımını azaltmayı hedefleyen bu sistem, zararlıların takibini yapışkan tuzaklar ve taşınabilir cihazlar ile sağlıyor. Gözle yapılan uzun süren sayımları 10 saniyede tamamlayarak işçilik maliyetini azaltıyor. Elde edilen veriler, üreticilere kolay anlaşılabilir grafikler ve risk dağılım haritaları ile sunularak mücadele planlamalarını daha sağlıklı bir şekilde yapmalarına yardımcı oluyor. Sistem ayrıca her seraya özgü yapay zekâ tabanlı tahmin modellerini de destekliyor.