Kayserililere kötü haber! 6 yıl daha devam edecek

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2025 yılı için sunduğu bütçe teklifi, kırmızı et üretiminde yaşanan krizin gelecek yıllarda da devam edeceğini açıkladı. Bakanlığın 2025 yılı bütçe teklifine göre, Türkiye'de kırmızı et üretimi bu yıl da önemli bir gerileme kaydedecek. Tarım yazarı Gazi Kutlu konuyla ilgii önemli açıklamalar yaptı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayserililere kötü haber!  6 yıl daha devam edecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 yılı için sunduğu bütçe teklifi, kırmızı et üretiminde yaşanan krizin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği tahmininde bulundu. Tarım yazarı Gazi Kutlu, 2010 yılından bu yana süregelen kırmızı et krizinin en az altı yıl daha devam edeceğini belirtti.

Kırmızı et üretimi düşüşte

Bakanlığın bütçesinde yer alan tahminler, 2024 başında kırmızı et üretiminde beklenen yüzde 5,5'lik düşüşün yıl sonuna kadar yüzde 14,38 seviyesine ulaşacağını öngörüyor. Karar.com’un yaptığı habere göre, bu tablo Türkiye’de yıllardır devam eden kırmızı et krizinin 2026 yılına kadar toparlanamayacağını ve 2023 düzeyine ancak o tarihte ulaşılabileceği belirtildi.

‘Köklü önlem alınmadıkça çözülemez’

Tarım yazarı Gazi Kutlu, kırmızı et üretiminde yaşanan bu krizin en az altı yıl daha devam edeceğini belirterek, tarım ve hayvancılık sektöründe alınan önlemlerin yeterli olmadığını vurguladı. 2023 yılında 2 milyon 41 bin ton olarak tahmin edilen kırmızı et üretimi, önümüzdeki yıllarda da istikrar kazanamayacak. Kutlu, ithalata dayalı hayvancılık politikalarının çözüm olmadığını belirterek; ‘Besicilikte yaşanan sorunlar yapısal ve köklü önlemler alınmadıkça çözülemeyecek’ ifadelerini kullandı.

Kırmızı et üretimi 2 milyon 384 bin ton

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı’nda 2023 yılı için kırmızı et üretimi 1 milyon 830 bin ton olarak öngörülüyordu. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında kırmızı et üretimi 2 milyon 384 bin ton olarak gerçekleşti. Kutlu Bu farkın canlı hayvan ve et ithalatı ile kapatıldığını belirtti.

Öte yandan Türkiye’nin yoğun göçe maruz kaldığını ve bunun et sektörünü etkilediğine değinen Kutlu, turistler ve sığınmacıların et tüketimine olan talepleri de kırmızı et üretimini baskı altına almaya devam ettiğini aktardı.