Kayserilileri İlgilendiren O Tarih Yaklaşıyor!

Kış mevsiminin habercisi Eylül ayının gelmesiyle birlikte bahçelerdeki meyve sebze sezonu sona eriyor. Bahçelerde bağ bozumu başlıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayserilileri İlgilendiren O Tarih Yaklaşıyor!

Kayseri’de kış mevsimi yaklaşırken yazın ekilen sebzelerde ve ağaçlardaki meyvelerde olgunlaşma sürecinin sonuna geliniyor. Havaların ilerleyen günlerde soğuması ve kentin sonbahar mevsimine geçmesi bekleniyor. 

Bağ Bozumu Yaklaşıyor!

Üzüm bağları ile bağdaştırılan ancak Kayserililer tarafından hem üzüm hem de bahçede ekili olan tüm sebze ve meyvelerin toplanması anlamında kullanılan bağ bozumu dönemi yaklaşıyor. Hava durumu ve bahçedeki meyve sebzelerin durumuna göre değişen tarihlerde genellikle Eylül ayının ortası veya son haftası tercih ediliyor.

Bağ Bozumu Nedir?

Bağ bozumu yazın başında ekilen ve mahsulü alınan domates, biber, kabak, patlıcan, fasulye gibi mahsullerin köklerinden sökülerek üzerindeki sebzelerin toplanması anlamında kullanılıyor. Bu durumun ardından toprak sürülerek havalandırılmaya bırakılıyor ve yeni ekim sezonu kadar aralıklarla sürülüyor. Bu sayede toprak hem havalandırılıyor hem de mahsullerin zarar görmemesi sağlanıyor.

Üzümü Çok Olan Yörelerde Bağ Bozumu

Üzüm bahçeleri çok olan yörelerde ise bağ bozumu üzüm bağlarının bozumu şeklinde kullanılıyor ve asma dallarında kalan son üzümlerin toplanması bir festival eşliğinde kutlanıyor.