Kayserililerin Ömrü Kısaldı! Yeni Yaşam süreleri Ne Kadar Oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2023 yıllarına ilişkin hayat tabloları verilerini açıkladı. Verilere göre, Türkiye genelinde ve Kayseri'de kadınların ve erkeklerin beklenen yaşam sürelerinde bazı değişiklikler gözlemlendi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayserililerin Ömrü Kısaldı! Yeni Yaşam süreleri Ne Kadar Oldu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2023 yıllarına ilişkin hayat tabloları verilerini açıklanmasıyla beraber Kayseri’de erkeklerin ve kadınların yaşam süreleri açıklandı ve bazı değişimler gözlemlendi.

Kadınlar daha fazla yaşıyor

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde doğuşta beklenen yaşam süresi 2021-2023 döneminde 77,3 yıl olarak hesaplandı. Bir önceki dönem olan 2020-2022 yıllarında bu oran 77,5 yıl olarak belirlenmişti. Son yıllarda Türkiye genelindeki ortalama yaşam süresinde hafif bir düşüş görüldü. Kadınların ortalama yaşam süresi erkeklerden 5,3 yıl daha uzun oldu.

Cinsiyet ve yaşam süresi arasındaki ilişki

TÜİK’in verilerine göre, 15 yaşındaki bir bireyin, yani çalışma çağına yeni adım atan birinin, kalan yaşam süresi ortalama 63,5 yıl olarak hesaplandı. Cinsiyet bazında bu oran değişiklik gösteriyor. Erkeklerde 60,9 yıl, kadınlarda ise 66,1 yıl olarak belirlendi. Kadınların çalışma hayatında geçirdikleri sürelerin ardından erkeklere oranla daha uzun yaşam beklentileri bulunuyor.

Kayseri'de yaşam süresi değişti

Kayseri özelinde bakıldığında, erkeklerin ve kadınların yaşam sürelerinde dikkat çekici değişiklikler görüldü. 2018 ile 2020 yılları arasında Kayseri’de doğuşta beklenen yaşam süresi erkekler için ortalama 75,7 yıl, Kadınlar için ise 80,9 yıl olarak hesaplanmıştı. Ancak 2021-2023 döneminde bu sürelerde küçük bir azalma görüldü. Erkeklerde yaşam süresi 75,2 yıla gerilerken, kadınların yaşam süresi 80,3 yıl oldu. Kayseri’de de Türkiye genelinde olduğu gibi kadınların erkeklere kıyasla daha uzun yaşadığını ortaya çıktı.