Kayserililerin ortalama ölüm yaşı belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğuşta beklenen yaşam süresi istatistiklerini güncelledi. TÜİK'in yayınladığı verilere göre Kayserililerin ortalama ölüm yaşı belli oldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Kayserililerin ortalama ölüm yaşı belli oldu!

TÜİK, 2021-2023 dönemine ait hayat tabloları istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı. Paylaşılan verilere göre Kayserililerin ortalama ölüm yaşı belli olurken, geçtiğimiz senelere bakıldığında verilerde düşüş görüldü.

TÜİK veri portalında yayımladığı Hayat Tabloları istatistiğinde 2021-2023 dönemi doğuşta beklenen yaşam sürelerini paylaştı. Yapılan araştırmada ilk defa eğitim durumuna göre beklenen yaşam süresi hesaplandı. Türkiye ve il düzeyinde idari kayıtlardan yıllık olarak üretilen verilerde yaşam süresi bilgisine ek olarak ilk kez eğitim durumuna göre beklenen yaşam süresi bilgisi hesaplandı. Türkiye'de eğitim düzeyine göre beklenen yaşam süresi incelendiğinde; eğitim düzeyi yükseldikçe beklenen yaşam süresinin de uzadığı görüldü. Her yaştaki beklenen yaşam süresi, düşük eğitime sahip kişiler arasında daha az olurken, artan eğitim düzeyi ile birlikte beklenen yaşam süresinin de arttığı gözlemlendi.

Kayserililerin ortalama ölüm yaşı belli oldu!

Türkiye geneli doğuşta beklenen yaşam süresi düştü!

Yeni doğmuş bir bireyin mevcut ölüm risklerine maruz kalması durumunda yaşaması beklenen ortalama yıl sayısı ‘doğuşta beklenen yaşam süresi olarak adlandırılıyor. 2020-2022 döneminde 77,5 olarak hesaplanan doğuşta beklenen yaşam süresi 2021-2023 döneminde 77,3 olarak belirlendi. Kadınların erkeklerden 5,3 yıl daha uzun yaşadığı görülürken, 2021-2023 döneminde erkeklerde beklenen yaşam süresi 74,7, kadınlarda beklenen yaşam süresi ise 80 yıl olarak açıklandı. 2020-2022 döneminde bu veriler erkeklerde 74,7 iken kadınlarda 80,3 olarak açıklanmıştı.

Beklenen yaşam süreleri yaş yaş hesaplandı!

Çalışma çağının başlangıcı olan 15 yaşından 65 yaşına kadar beklenen yaşam süreleri hesaplandı. 15 yaşındaki kişilerin ortalama yaşam süresi 63,5 yıl olurken, 30 yaşındakiler için bu süre 49,1 olarak açıklandı. 50 yaşındaki kişiler için beklenen yaşam süresi 30,1 iken 65 yaşta beklenen süre 17,4 olarak açıklandı. Kadınlarda 65 yaşta beklenen yaşam süresi erkeklerden 3,3 yıl daha fazla görüldü.

Yaşam süresi en yüksek ve en düşük olan iller açıklandı

Yaşam süresi en yüksek olan iller Tunceli, Mardin, Bingöl, Erzincan ve Bolu olarak açıklanırken, en düşük olan iller ise Kilis, Gaziantep, Kırklareli, Edirne ve Adana olarak açıklandı.

Kayserililerin ortalama ölüm yaşı belli oldu!

Kayseri’de beklenen yaşam süresi düştü

Yeni doğmuş bir bireyin mevcut ölümlülük risklerine maruz kalması durumunda yaşaması beklenen ortalama yıl sayısı olarak tanımlanan doğuşta beklenen yaşam süresi, Türkiye'de erkekler için 74,7 kadınlarda ise 80 olarak hesaplandı. İstatistiklere göre, Kayseri’de doğan erkeklerde bu oran 75,2, kadınlarda ise 80,3 olarak açıklandı.

TÜİK tarafından açıklanan 2018-2020 verilerine göre, Kayseri’de erkeklerin doğuşta beklenen yaşam süresi 75,7 iken kadınlarda bu süre 80,9 olarak açıklanmıştı.

Kayserililerin ortalama ölüm yaşı belli oldu!