Kayserilinin kişi başı bankadaki mevduat miktarı 10 bin lira

Kayseri'de vatandaşların bankadaki kişi başına düşen mevduat tutarının 9 bin 407 lira olduğu ortaya çıktı.

Kayserilinin kişi başı bankadaki mevduat miktarı 10 bin lira

KAYSERİ İLLER ARASINDA 24’ÜNCÜ
 
Türkiye Bankalar Birliği’nden (TBB) edinilen bilgilere göre illerin bankalardaki kişi başına düşen mevduat miktarları sıralamasında Kayseri’nin 24’üncü sırada olduğu görülürken, Kayseri’yi ise 9 bin 249 lira ile Mersin izledi. 
 
MEVDUAT ZENGİNİ İSTANBUL
 
Edinilen bilgilerde iller arasında kişi başına düşen toplam mevduat miktarının en yüksek olduğu il, yüksek nüfusuna rağmen İstanbul oldu. Buna göre İstanbul, kişi başına düşen mevduat tutarında toplam 43 bin 417 lira ile ilk sırada yer alırken, onu ise kişi başına toplam 40 bin 486 lira düşen Ankara takip etti. Listede 3’üncü sırayı ise kişi başı toplam 18 bin 459 lira mevduatı bulunan İzmir aldı.
 
KAYSERİ’DE SÜREKLİ YÜKSELİŞ MEYDANA GELDİ
 
TBB’nin paylaştığı bilgilerde, Kayseri’de kişi başına düşen mevduat miktarlarında sürekli artış yaşandığı kayıtlara geçti. Buna göre 2016 yılının ilk çeyreğinde kişi başına düşen toplam mevduat miktarı 8 bin 57 lira olarak gerçekleşirken, aynı yılın ikinci çeyreğinde bu rakam 8 bin 327 liraya, aynı yılın üçüncü çeyreğinde 8 bin 597 liraya ve 2016 yılının son çeyreğinde ise bu miktarın 9 bin 407 liraya yükseldiği kaydedildi. Dönemler arasında en büyük artışın ise söz konusu yılın son çeyreğinde yaşandığı dikkatleri çekti. 
 
EN DÜŞÜK İLLER DOĞU’DA
 
Bankalardaki kişi başına mevduat tutarlarında en düşün miktarları bulunduran illerin Doğu illeri olduğu görüldü. Buna göre kişi başı en az mevduat toplam bin 913 lira ile Şanlıurfa’da yer alırken, onu ise bin 921 lira ile Muş ve 2 bin 132 lira ile Ağrı izledi. 
 
MEVDUAT BANKALARA YARIYOR
 
Bankalara belirli bir süre ile yatırılan paraları ifade eden mevduat, ticaret bankalarının en önemli kaynağı olarak bildiriliyor. Bu bankaların, halktan topladıkları küçük tutarda paraları firmalara kredi olarak vermek, şirketler kurmak, bunların sermayelerine katılmak gibi yollardan ekonomiye aktardıkları biliniyor. Bu nedenle büyük fonları yönetmek durumunda olduklarından, mevduatın sahiplerine zamanında geri verilebilmesini sağlamak üzere, mevduat kabul edilmesini devlet izne bağlamış, bankaların faaliyetlerine müdahale ederek bunların belirli kurullara uymalarını düzenlemektedir. HABER: KAAN AKBAŞ