Kayseri'nin en eski coğrafi patenti halı, en yeni patenti ise üzümde

Kayseri'deki coğrafi değerler olan yöresel ürünlerin en eski patenti alınanı halı olurken, en son coğrafi patenti alınan ürünün ise üzüm olduğu öğrenildi.

Kayseri'nin en eski coğrafi patenti halı, en yeni patenti ise üzümde

Türk Patent Enstitüsü’nden (TPE) edinilen bilgilerde, coğrafi tesciller konusunda gıda ürünleri ile eşyaları içeren tescilli coğrafi işaretlerin ilk patent tescili halıda gerçekleşti. Buna göre 1996 yılının Eylül ayında Bünyan ve Yahyalı halılarının coğrafi tescili gerçekleşirken, onu da 2001 yılı Ocak ayında pastırma ve sucuk takip etti. Patent ile tescilli coğrafi işaretler konusunda en son ise 2016 yılı Ağustos ayında tescillenen İncesu Karaevrek Üzümü’nün tescilinin gerçekleştirildiği kayıtlara geçti.

TOPLAM 10 ÇEŞİT ÜRÜN TESCİLLİ

Kayseri’de tescillenen coğrafi işaretlerin sayısının 10 adet olduğu ortaya çıktı. Patenti alınarak tescillenen coğrafi ürünler ise şunlar oldu; ‘Soğanlı Bez Bebekleri, Kayseri Pastırması, İncesu Karaevrek Üzümü, Kayseri Mantısı, Kayseri Sucuğu, Tomarza Kabak Çekirdeği, Yahyalı El Halısı, Yamula Patlıcanı, Bünyan El Halısı ve Develi Cıvıklısı’ HABER: KAAN AKBAŞ