Kayseri'nin her yerinden tarih fışkırıyor

Kadim kent olarak bilinen ve antik dönemler de dahil olmak üzere tarihin her kesitine sahip olduğu medeniyetler ile tanıklık etmiş olan Kayseri'nin her yerinden tarih fışkırdığı görülürken, buna bir yenisi daha eklendi.

Kayseri'nin her yerinden tarih fışkırıyor

Karacaoğlu Mahallesi’ndeki Beştepeler Parkı altına rastlayan bir mekanda, belediyenin kentsel dönüşüm çalışmaları esnasında tarihi eser kalıntılarına rastlandı. Helenistik döneme ait olduğu düşünülen duvar şeklindeki kalıntıların çevresinde başlatılan kazı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.
 
MAHALLELİ; “BİRDEN ETRAFI ÇEVRİLDİ”
 
Konuya ilişkin olarak bilgiler aldığımız mahalle sakinleri, burada belediyenin inşaatla ilgili çalışmalar yaptıklarını ve böyle bir bulguyla karşılaşınca inşaat çalışmalarını durdurarak, kazı çalışmalarının başlatılmasına ön ayak olduklarını ifade etti ve bu alanın etrafının birden çevrilerek çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. Mahalle sakinleri burada bir tünelin bulunduğunu iddia derken, kazı çalışmalarının ise bilfiil olarak son bir iki haftadır yapıldığını sözlerine ekledi.
 
“HELENİSTİK DÖNEM OLABİLİR”
 
Söz konusu kazı çalışmaları yapılan mekan hakkında yetkililerden edinilen bilgilerde ise belediyenin kentsel dönüşüm yaptığı bölgede bir tarihi olduğu düşünülen duvara rastlanması ve ilgili kurumlara bunun iletilmesi ile başlayan süreçte kazı çalışmalarının başlatıldığı paylaşılırken, iddia edildiği gibi tünelin bulunmadığı ancak Helenistik Dönem’e ait olduğu düşünülen bir duvarın kalıntılarına ulaşıldığı ifade edildi. Çalışmaların titizlikle ve yavaş ilerlediğini kaydeden yetkililer, söz konusu mekanda bulunan tarihi kalıntıların, ilerleyen dönemde ne türde ve boyutta olduğu ve kesin olarak hangi döneme ait olduğunun da netleşeceğini dile getirdi. Çalışmalar geniş bir alanda gerçekleştiriliyor.
 
Helenistik Dönem Nedir?
 
Büyük İskender'in istilalarıyla başlayan antik dünyada Grek etkisinin doruğa ulaştığı dönem olarak bilinen ve Doğu Akdeniz ve Orta Doğu uygarlık tarihinde, Büyük İskender'in M.Ö. 323 yılında ölümüyle Romalıların Mısır'ı ele geçirdiği tarih olan M.Ö. 30 yılları arasındaki zaman dilimini ifade eden Helenistik dönem, Yunan uygarlığının egemen olduğu bir dönem olarak da biliniyor. Helenistik döneme ait bir tarihi eser envanteri bulunmayan Kayseri’nin, bu kalıntının Helenistik döneme ait olmasının kesinleşmesi halinde ise kadim kent sıfatına yeni bir boyut kazandıracağı düşünülüyor. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ