Kayseri'nin tarihi KAYTAM'da yatıyor

Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi (KAYTAM), Türkiye'de ikinci bir örneği olmayan kurum olarak tanımlanırken, bünyesinde bulundurduğu evrakların ikinci bir nüshasının hiçbir kütüphane veya arşivde yer almadığı belirtildi.

Kayseri'nin tarihi KAYTAM'da yatıyor

KAYTAM'ın söz konusu araştırma merkezinin içinde bulunan ve Kayseri ile yöresine ilişkin kaynakların tamamının birinci elden kaynaklar olduğu da bildirilirken, bu kurumdaki kaynakların Kayseri tarihinde büyük değeri bulunduğuna işaret edildi.

1 MİLYON BELGE

KAYTAM'dan alınan bilgilere göre, kurumun bünyesinde 1 milyondan fazla evrak ve 4 binden fazla defterin bulunduğu kaydedilirken, bu belgelerin yüzde 30-40'ının bilgisayar ortamında araştırmacılara hazır hale getirildiği ifade edildi. KAYTAM tarafından eldeki kaynaklar ve evraklar ile çıkarılan yayınlar ise şu şekilde sıralandı; Ermeni Meselesi Çerçevesinde Kayseri’de Ermeni Olayları, Kayseri’de Türk Ortodoks Kilise Kongresinin Toplanması ve Anadolu’da Ortodoksluk Sadası Gazetesi, Anadolu’da Asur Ticaret Kolonileri Devri (M.Ö 1975-1725), Şeriyye Sicillerine Göre Kayseri Sancağı ve Girit Seferine Katkısı (1645 - 1669) ve Kadı Sicillerine Göre XVII. Yüzyılın İkinci Yarısında Kayseri Para Vakıfları kitabı.

ŞEHİRCİLİK TARİHİ AÇISINDAN TÜRKİYE'DE BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi'nin hiçbir belgesinin Türkiye'nin başka bir kütüphanesi veya arşivinde bulunmadığı belgeleri içerisinde özellikle şehircilik tarihi açısından değerli olan belgelere sahip olduğu vurgulandı. KAYTAM ile ilgili verilen bilgilerde şehircilik tarihi açısından Türkiye'de ikinci bir örneği bulunmadığı dile getirilerek kurumun daha iyi hizmet verebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve geliştirilmesi gerektiği belirtildi. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ