'KAYSERİ'YE DUALAR SAYESİNDE GELDİK'

Kayserililerin çok yardımsever olduğunu ve sosyal hizmetler açısından oldukça başarılı olduğunu söyleyen Vali Orhan Düzgün'ün eşi Gül Düzgün, Kayseri'ye geldiği günden beri sosyal çalışmalar ve yardımlaşma üzerine büyük işler yapıyor.

'KAYSERİ'YE DUALAR SAYESİNDE GELDİK'

Yardıma muhtaç aileleri ziyaret eden, toplumla iç içe yaşayan ve yetim bir çocuğun gözündeki ışığın her şeye değeceğini söyleyen Gül Düzgün gazetemize samimi açıklamalarda bulundu.

ÖNCELİKLE SİZİ SAYIN VALİMİZ ORHAN DÜZGÜN BEYİN SEVGİLİ EŞİ OLARAK BİLİYORUZ AMA MERAK ETTİĞİMİZ GÜNLÜK HAYATINIZIN İŞLEYİŞİ NASIL OLUYOR?

Günlük hayatımda her gün kız meslek lisesinde devam eden işime geliyorum. Daha sonrası duruma göre değişiyor tabi ki de kimi zaman gidilmesi gereken ziyaretler oluyor. Sosyal faaliyetler ya da ziyaret edilmesi gereken çocuk evleri oluyor. Şuanda yakından ilgilendiğim bir diğer konuda çocuk evleri. Kayseri’de 18 tane çocuk evimiz yani sevgi evlerimiz bulunmaktadır. Oraları ziyaret ediyoruz bazen fakir bir aileyi ziyaret ediyoruz. Toplumun birçok ihtiyaç gördüğümüz kesimine bazen çat kapı gittiğimiz durumlarda oluyor. Tabi bunları her zaman bir vali eşi olarak değil de içimden geldiği için yapıyorum. Bazen farkındalık yaratma durumlarımız oluyor. Sonuçta bir makam mevkidesiniz ve yaptığımız faaliyetleri mesela valiliğin sitesine ekliyoruz. Zamanla insanlar bilinçlenmiş ve farkına varmış oluyorlar yapılan işlerin. Ben Kayseri’ye ilk geldiğimde bu tür konuları çok takip etmiyor gibilerdi ama şimdi gerçekten de “Buraya gitmişsiniz, bunları yapmışsınız.” gibi bir bilinç oluştu.

VALİ EŞİ OLMAK NASIL BİR ŞEY? 
Vali eşi olmak büyük sorumlulukları beraberinde getiriyor. Vali eşinin bence en büyük görevi arabuluculuk yapmak. Mesela bazen çocuk evlerine gidiyoruz oradan bunu duyan hayırsever bir vatandaşımız gitmek istiyor. En yakın örneği de geçen hafta bizim okuldaki öğretmen ve öğrencilerle gittik burada ki amaç hem kendi öğrencilerimizin bilinçlenmesi hem de oradaki çocuklarımızı sevindirmek mutlu etmekti. Gerçekten buna da kavuştuk gittiğimiz zaman bizi görünce mutluluktan havaya uçan bir çocuğumuzu gördük ve dedim ki “Biz bugün ki ödülümüzü aldık.”  Vali eşi olmanın aslında insana göre şekillendiğini düşünüyorum. Tabi ki de bazen içten gelerek yaptığınız bazen resmi olarak yaptığımız işlerde oluyor fakat ama az yapılması ama çok yapılması durumunda bu kişinin isteğine kalıyor. Ama gerçektende gönülden yaptığımız zaman, sevabını da kazandığımızı düşünüyorum. Kayseri’ye geleli bir buçuk yıl oluyor ve sadece vali konağında iki bin kişiyi ağırladık. İnsanları evimizde ağırlamaktan oldukça memnunuz. Bu tür misafirlikler yaşandıkça evimizin atmosferi de değişiyor, yaşanmışlıklar katılıyor.

YAPTINIZ İŞLERDE EŞİNİZLE SENKRONİZE ÇALIŞTIĞINIZ VEYA KİŞİSEL YAPTIĞINIZ FAALİYETLER OLUYORDUR BUNU NASIL AYARLIYORSUNUZ?
Yaptığım her faaliyette mutlak olarak eşime sorarım. Bunun sebebi de ben sadece kendimi temsil etmiyorum bir makamı temsil ediyorum. Bunun içinde hata yapmamak adına eşimle istişaresiz çok fazla iş yapmam. Bazen de bu bize yarar sağlıyor benim aklıma gelmemiş veya onun aklına gelmemiş durumlarda oturup konuşmak en iyi çözüm oluyor. Burada eşlerin birbirini desteklemesi de çok önemli. 

PEKİ YAKINDAN İLGİLENDİĞİNİZ BİR DİĞER KONU OLAN SEVGİ EVLERİNE DEĞİNİR MİSİNİZ?
Sevgi evleri, bence bakanlığın yaptığı en iyi çalışmalardan birisi. Çünkü arada çocuklara gerçek bir ev ortamında bakılıyor koruyucu anneleriyle birlikte parklara gidiliyor, pazara gidiliyor, yemek yapıyorlar. Çevreleriyle, komşularıyla iletişim içerisinde bir aile ortamına yakın bir ortamda büyütülüyorlar. Bu konuda gerçekten çok başarılı bir çalışma ve kayseri bu konuda gerçekten koruyucu ailede de Türkiye de nüfusa göre birinci şuanda. O yüzden Kayseri’deki tüm ailelere çok teşekkür ediyoruz. Kayserililer gerçekten çok yardım sever sosyal hizmetler alanında çok başarılı. Buda bize yaptığımız sosyal faaliyetlerde gerçekten çok fayda sağlıyor. Bu konuda Kayseri’de yorulmuyoruz sadece bir kıvılcım başlatmamız yeterli oluyor. Bu vesileyle hem çocukların sevinmesi hem insanların mutlu olması konusunda Allah katında sevap işlediğimizi düşünüyorum. Birde sivil toplum kuruluşları kadınlar adına güzel çalışmalar yapıyor. Vali Beyde özellikle kadın girişimcileri destekleyen projeleri destekliyor. İş yerleri açan bayan sayısı arttı. Buda çok güzel mutluluk veren bir başarı.

İLÇE ZİYARETLERİNE GİDİYORSUNUZ BU ZİYARETLERİNİZ SIRASINDA NELERLE KARŞILAŞTINIZ?
Bu ziyaretleri elimizden geldiğince sık bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. İnsanlar bizleri karşısında gördüğü zaman mutlu oluyorlar ve bu bizi daha çok mutlu ediyor.  Devletin sıcak elini görmüş oluyor vatandaşlar. Oralara giderken maddi değerleri küçük bir kaç hediyede alıyoruz ve bir keresinde bir çocuğumuza bir top hediye ettik aslında bakıldığında maddi değeri çok küçük belki kendide alabilir fakat bu hediyenin bizden geldiğini gördüğü zaman o gözlerindeki ışıltı her şeye değiyor. Birde şehit ailelerini ilk ziyaret çok zor oluyor. Çünkü ne söylerseniz söyleyin bir anlamı olmuyor onlar için. Bu görevlerde bugün varız yarın yokuz. Ama yapılan dualar bizi çok mutlu ediyor. Dua almak için iyi bir kurumdayız ve dua almak içinde uğraşıyoruz. Ben insanlarla içi içe olmaktan yardımlaşmaktan paylaşmaktan çok haz alıyorum. Dua almak beni mutlu ediyor. İnsanlara faydalı olduğum zaman iyi yapmışım diyorum. Tabi her şeyin de yerini bilmek gerekir. İyi niyetin suistimaline de girmemek gerekir. 

YARDIMLARDA BULUNUYORSUNUZ. KAYSERİ HALKININ SİZİ YARDIM İÇİN ÇAT KAPI RAHATSIZ ETTİĞİ OLUYOR MU?
Hayır, ben Kayseri’de böyle bir şeye rastlamadım. Kayseri halkı çok usturuplu. Ama şu da gerçek ki ben bir kişiye tüm enerjimi verirsem başkalarıyla ilgilenemem. Bazıları istiyorlar ki benimle çok ilgilensin o zaman kendimizi biraz çekiyoruz. Randevu herkese veremiyorum ama elimden geldiği kadar insanları dinliyorum. Çünkü insanlar anlaşılmak isteniyor. Değer verirsek değer görürüz çünkü. Bizim kapımız herkese açık. 

AİLENİZ VE ÇOCUKLARINIZ YAŞADIĞINIZ HAYATTA NE GİBİ GÖREVLER ÜSTLENİYOR?
Biz her şeyden önce bir aileyiz ve aslında memur ailesiyiz. Çocuklarım şuanda her ne kadar imkan içinde olsalar da bunun bitebileceğinin bilincinde yaşıyorlar. Vali eşi ya da vali çocukları olmak yerine oğullarımda, bende, işe memur ailesi olduğumuzu kabullenerek başladık. Gerek çevremiz gerekse arkadaş çevremiz bunun bilincinde yaşıyoruz. Hatta en büyük oğlumun en yakın arkadaşları evimizde bize yardım eden ablalarıdır.  Biz karı-koca çok makam mevki düşkünü insanlar değiliz. Sadece bulunduğumuz makama layık olmaya çalışıyoruz. Layık olamadıktan sonra bir anlamı yok zaten. 

KAYSERİ’YE ALIŞMAK ZOR OLDU MU SİZİN İÇİN? 
Kayseri yaşamak için çok güzel bir şehir. İnsanları anlayışlı yardımsever çarşıda pazarda kendinizi tanıtmaya gerek kalmadan rahatlıkla gezebiliyorsunuz. Bizlerde inşallah buradaki görevimizi en iyi şekilde tamamlarız temennimiz bu yönde. Eşimle birlikte Kayseri’yi çok seviyoruz, çünkü Kayseri hem evliyalar, ulemalar şehri hem de bir aile ve öğrenci şehri. Bu yüzden Kayseri’de olmak bizi mutlu ediyor. İnşallah bu şekilde yaşadık bu şekilde de ayrılırız. Önemli olan bir hoş seda bırakmak. Biz Ordu’dan sonra buraya geldik. Ve Kayseri gibi büyük bir şehre hemen atanmak bence büyük bir nimet. Kayseri gibi güzel bir ili Allah bize nasip ettiyse buralara dualarla geldiğimizi düşünüyoruz. Karı-koca düşüncemiz bulunduğumuz makamı en iyi şekilde temsil etmek ve Allah rızasıdır. 

“Sayın Gül Düzgün’e bize ayırdığı zaman ve ilgisi için çok teşekkür ederiz.”

RÖPORTAJ: SEHER GÖZÜKÜÇÜK- HATİCE ALKAN (STAJYER)