Kayseri'ye zehirli ayakkabı girmedi

Son günlerde Türkiye gündemini 'zehirli ayakkabı' furyası meşgul eder oldu. Bakanlığın halkı uyarmasının ardından vatandaşlar artık korkarak ayakkabı alırken Çin malına olan güven de sarsıldı.

Kayseri'ye zehirli ayakkabı girmedi

Tehlikeli kimyasal madde içeren ayakkabıları piyasaya sunduğu belirlenen bir firmaya, geçtiğimiz günlerde 266 bin 490 lira idari para cezası verilmiş bir çok ayakkabı firması denetim altına alınmıştı. 
Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Kayseri Kunduracılar Odası Başkanı Mahmut Özdemir, Kayseri’de şuana kadar zehirli ayakkabıya rastlanmadığını ve vatandaşların Kayserili esnaftan gönül rahatlığıyla ayakkabı almasını söyledi. 

6 YIL ÖNCE UYARILMIŞTI

Başkan Özdemir, “Çin’den İstanbul’a gelen 33 bin çift ayakkabıda içeriğinde tehlikeli kimyasal madde ihtiva ettiğine rastlandı. Gümrüğe  gelen ayakkabıları gümrük çalışanları el altından imha etmeye başladı hemen.  Kayseri’ye böyle zarar teşkil edecek ve insan sağlığını bozacak her hangi bir ayakkabı girmedi. Odamıza böyle bir şikayette gelmedi. Biz 6 yıl önce Ankara’da federasyon toplantısı yaptık. Bu konuyu ele aldığımızda “Baba bana bir çift ayakkabı al ama Çin malı olmasın” diye bir broşür hazırladık. Broşürleri 81 ile dağıtacaktık ama bakanlığımızdan bu broşürün devletler arası antlaşmalara aykırı olduğuna dair bize uyarı geldi. Bizde broşürleri geri çekmek zorunda kaldık.” dedi.

KAYSERİLİLER GÜVENLE AYAKKABI ALABİLİR

Her Çin malının da zehirli olmadığını vurgulayan Oda Başkanı Özdemir, “Türkiye’de şu da bir gerçek ki satılan ayakkabıların yüzde 25’i Çin malı. Yıllardır Çin’den ayakkabı geliyor. Her Çin malı zararlı olacak değil. Çin malı olur ama kullandığı malzeme kaliteli ve insan sağlığını tehdit etmez. Özellikle bayan ayakkabılarının yüzde 90’ı imitasyondur ama sağlıksız da değildir. Demek ki o 33 bin ayakkabının maddesini kötü kullanmışlar. Kayseri halkına sesleniyorum içiniz rahat güvenle ayakkabılarınızı alabilirsiniz. Zehirli ayakkabı kesinlikle bizde yok. Kayseri’de büyük bir ayakkabı üreticisi. Günlük 10 binin üzerinde ayakkabı üretiliyor. Maddeleri de gayet sağlıklı. Gelen müşterilerimiz hemen Çin malı mı diye soruyor. Her Çin malının zehirli olduğu kanısı uyandı millette. Bu da esnafın satışını etkiler tabi ki, güven sarsıldı çünkü. ” şeklinde konuştu. 
Özdemir ayrıca ayakkabıların koklanarak alınması gerektiğini söyleyerek keksin kimyasal kokulu bir ayakkabının alınmamasını hatırlattı.

ÖZEL HABER: SEHER GÖZÜKÜÇÜK