KAYÜ'den patent başvurusu! Kayseri'nin meşhur ürünü tescilleniyor!
Kayseri Üniversitesi Kayseri'nin meşhur ürünlerinden gilaburu şerbeti için başvuruda bulundu. Müjdeli haberi Rektör Kurtuluş Karamustafa verdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...
Kayseri Üniversitesi çeşitli doğal aromatik bitkilerle daha lezzetli bir ürüne dönüştürdüğü gilaburu şerbeti için patent başvurusunda bulundu. Rektör Karamustafa müjdeli haberi, 'Kayserimizin yerli ve milli, coğrafi işaretli, sağlığa katkısı ve tedavi edici özellikleri ile bilinen Gilaburu bitkisinden elde edilen Gilaburu Suyuna yönelik AR-GE çalışmalarımız sonucunu verdi' sözleriyle duyurdu.
Kayseri ve çevresinde yetişen gilaburunun coğrafi işareti alınmış, sağlığa oldukça faydası olan, tedavi edici özellikleri ile de tanınan bir bitki olduğunu belirten Kayseri Üniversitesi Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Üyesi Elif Demiral ile Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğr. Gör. Tarık Ertürk, gilaburu meyvesinin tüketimini artırmak için birlikte geliştirdikleri gilaburu şerbetiyle ilgili şunları söyledi,
'Faydaları bilimsel olarak ispatlanmış fakat tüketimi oldukça az olan gilaburu meyvesinin tüketimini artırmak için yeni bir ürün geliştirmeye yönelik Ar-Ge çalışması yürüttük. Bu çalışmalarda geleneksel şerbet üretim prosesi uygulanarak, gilaburu suyuna limon, şeker, tarçın ve karanfil gibi çeşitli aromatik bitkiler ilave ederek, sevilerek tüketilebilecek, hoş bir tada sahip lezzetli bir ürün olan gilaburu şerbeti ortaya çıkmış oldu. Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz Satış Ofislerinde halkın beğenisine sunduğumuz gilaburu şerbeti için üniversitemiz adına patent başvurusunda bulunduk. Gıda çalışmalarında yeni ürün ve lezzetlere yönelik araştırmalarımız ve bu çalışmalar sonucu ortaya çıkan ürünlere yönelik patent başvurularımız devam edecek'