''Kazan-Kazan sistemi: Depozito uygulaması başlıyor!''
Pet şişe ve içecek kutularını iade edenlere depozito ücreti ödenecek! Yeni sistemle hem doğa korunacak hem de vatandaşlar kazanç sağlayacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geri dönüşümü teşvik eden Depozito Yönetim Sistemi (DYS) uygulamasını başlatıyor. Yeni sistemle birlikte, pet şişe ve içecek kutularını iade eden vatandaşlara belirlenen depozito bedeli ödenecek.
DOA iade sistemi nasıl çalışacak?
Bu kapsamda, insan yoğunluğunun fazla olduğu 5 bin noktaya depozito iade makineleri yerleştirilecek. Belediyeler, millet bahçeleri, zincir marketler, AVM’ler, üniversiteler, oteller ve kafeler bu sistemin uygulanacağı alanlardan bazıları olacak. Her iade edilen ambalaj için 25 kuruş ödeme yapılacak ve bu tutar Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısında oluşturulacak e-cüzdan hesabına aktarılacak. Vatandaşlar, e-cüzdanlarındaki bu bakiyeyi alışverişlerinde kullanabilecek.
Depozito yönetim sistemi nedir ve ne sağlar?
Depozito Yönetim Sistemi, belirli bir depozito ücreti alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketim sonrası iade edilmesini ve karşılığında depozito ücretinin geri ödenmesini sağlayan bir uygulamadır. Bu sistem sayesinde:
Geri dönüşüm oranları artacak,
Doğal kaynakların korunmasına katkı sağlanacak,
Enerji tasarrufu elde edilecek,
Karbon emisyonu azaltılarak 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi desteklenecek.
DOA Mobil Uygulaması ile iade süreci
kolaylaşacakVatandaşlar, iade işlemlerini DOA (Depozitosu Olan Ambalajlar) mobil uygulaması üzerinden gerçekleştirebilecek. Android ve iOS platformlarından ücretsiz indirilebilen bu uygulama sayesinde, depozito makinelerine bırakılan ambalajların bedeli doğrudan e-cüzdana aktarılacak. Kullanıcılar, bu bakiyeyi QR kod ile ödeme kabul eden restoran, market ve POS cihazlarında harcayabilecek ya da banka hesaplarına havale edebilecek.
Sistem ne zaman tüm Türkiye’de uygulanacak?
Depozito sistemi ilk olarak Sakarya’da pilot uygulama olarak başlatıldı. 2025 yılı sonuna kadar ise ülke genelinde tüm il ve ilçelerde tam anlamıyla devreye girmesi planlanıyor.
Destekleyen kurumlar ve ekonomik katkılar
Proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yönetilecek. Ayrıca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğiyle yürütülecek.
Depozito sisteminin yaygınlaştırılmasıyla, Türkiye genelinde yılda yaklaşık 25 milyar adet içecek ambalajının geri dönüşüme kazandırılması hedefleniyor. Bu dönüşüm süreciyle ülke ekonomisine yıllık 520 milyon euro ek katkı sağlanması bekleniyor.
Hangi ambalajlar depozito kapsamında?
Depozito ödemesi yapılacak ambalajlar şunlardır;
0,1 L ile 3 L arasında olan cam, plastik ve alüminyum tek kullanımlık içecek ambalajları.
Üzerinde ‘‘Depozito’‘ logosu bulunan içecek ambalajları.
1 Ağustos 2023’ten bu yana, 22 milyar adet içecek ambalajı işaretlenerek piyasaya sürüldü.
Bu yeni sistem, çevre dostu uygulamaları teşvik ederken hem geri dönüşüm bilincini artıracak hem de ekonomiye önemli katkılar sağlayacak. Vatandaşlar, atıklarını çöpe atmak yerine sisteme iade ederek geri dönüşüme destek olup kazanç elde edebilecekler.