KGM: 'Yollardaki afetlerde vatandaşın uyarılara uyması şart'

Son 30 yıldır böylesine bir kar fırtınasına tanık olmadığı belirtilen Erciyes'te, geçtiğimiz günlerde 30'un üzerinde aracın içindeki vatandaşların mağdur olduğu olayda, sürücülerin önlem çağrılarına uymadığı ortaya çıktı.

KGM: 'Yollardaki afetlerde vatandaşın uyarılara uyması şart'

Karayolları 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nden (KGM) edinilen bilgilere göre, Erciyes’te yaşanan ve hızı 90 kilometreyi aşan rüzgar neticesindeki kar fırtınasında, duruma anında müdahale edildiği ve yasaların da Karayolları Genel Müdürlüğü’ne emrettiği üzere 90 kilometrelik rüzgarda yolların ulaşıma kapatılması hükmüne uyulduğu, ancak uyarıda bulunulduğu halde vatandaşların bu uyarılara uygun hareket etmediği, dolayısıyla da mağduriyetin meydana geldiği bildirildi. KGM 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nün, Erciyes’te, normalde bulunması gereken personel ve ekipmanın 3 katı bulundurulduğu ve yolların açık tutulması, güvenli hale getirilmesi noktasında azami gayret gösterildiği ifade edilirken, meydana gelen fırtına esnasında ekiplerin yola müdahale ettiği, kapatıldığını bildiren levhaların asıldığı, jandarma görevlilerine bildirildiği ancak buna rağmen kapatılan söz konusu yola sürücülerin araçları ile giriş yaptığı paylaşıldı. Bu durumda hem yol açma çalışmalarının aksadığı, hem de araçların yolda mahsur kalarak mağduriyetin oluştuğu dile getirildi. Bu noktada ise vatandaşların karayolları yetkililerinin uyarılarına uymasının şart olduğu bildirildi.
 
4 NEDENDEN DOLAYI YOL KAPATILIYOR
 
KGM 6’ıncı Bölge Müdürlüğü’nden öğrenilen bilgilerde, yasaların emrettiği üzere Türkiye’de 4 nedenden dolayı yolların kapatılmasının ve geçişinin yasaklanmasının mümkün olduğu aktarıldı. Buna göre; trafik kazası, büyük arızalar, görüş mesafesinin kapanması ve şiddetli rüzgarın olduğu durumlarda yolların kapatılmasının gerektiğinin yasalarca düzenlendiği belirtildi. Erciyes’te de yaşanan fırtınada 4 kilometrelik yolun bölge müdürlüğü tarafından ulaşıma kapatıldığı ve valiliğe, jandarmaya, emniyete bunun bildirildiği, yolun kapalı olduğunun uyarı levhaları ile duyurulduğu, buna rağmen sürücülerin bu yoldan geçmeye devam etmeleri nedeni ile de bu mağduriyetin, yolda mahsur kalma olayının yaşandığı öne sürüldü. Paylaşılan bilgilerde, ülkemizde bir trafik kültürünün de tam olarak gelişmemesinin söz konusu mağduriyetlere neden olduğuna vurgu yapıldı. 
 
KGM 365 GÜN 24 SAAT GÖREVLİ
 
KGM 6’ıncı Bölge Müdürlüğü’nden verilen bilgilerde, KGM yetkili ve görevlilerinin, yılın 365 günü 24 saat sorumlu oldukları alanlarda hizmet gösterdikleri ve mesai dışı diye bir kavramlarının olmadığı kaydedilirken, geçtiğimiz günlerde Erciyes’te yaşanan ve 30’un üzerinde aracın mahsur kaldığı olaya ilişkin olarak şu bilgilere yer verildi: ‘Bölge müdürlüğümüz sorumluluğunda bulunan Kayseri-Erciyes-Develi arası, il yolunda 10.01.2017 tarihinde yaşanan yoğun kar yağışı aşırı rüzgar nedeniyle görüş mesafesi sıfıra düşmüş (emniyet mesafesinin altında) bu nedenle idaremize bağlı kar ve buz mücadele ekiplerimiz gerekli çalışmaları yapmakta ciddi anlamda sıkıntı yaşamışlar ve araçların seyrinin mümkün olmadığı tespit edilerek ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlayabilmek amacıyla, saat 15:45 itibarıyla yolun güvenliğinden sorumlu trafik zabıta birimlerinin bilgisi dâhilinde yol trafiğe kapatılmıştır. Kapatılan Kayseri-Erciyes-Develi yol güzergâhı Valilik AFAD Koordinasyon Kurulu’na faksla bildirilmiş olup ayrıca www.kgm.gov.tr.'nin Yol Durumları Bölümü’ndeki "kapalı yollar" bölümünde yayınlanmıştır. 11.01.2017 tarihinde tipinin dinmesi ve görüş mesafesinin açılmasıyla birlikte; Kayseri Büyük Şehir Belediyesi, AFAD, jandarma, polis ve karayolları ekiplerinin yoğun çalışmalar neticesinde, yol saat 15:00'de tekrar trafiğe açılmıştır.  Erciyes bakımevimizde 4 adet tuz serpicili, bıçaklı kamyon, 2 adet greyder, 2adet rotatif, 1 adet yükleyici ile 14 adet sanat sınıfı personelimizle 7/24 saat görev yapmaktadır. Ayrıca söz konusu makine ve personelin yetersiz kalması durumunda Kayseri merkez şube ve Develi Şube Şefliği’nden takviye makine ve personel gönderilmektedir. Daha önceki yıllarda yaşadığımız tecrübelerimiz; kar ve buzla mücadele çalışmaları sırasında görüş mesafesinin sıfıra düştüğü durumlarda, yolun araç trafiğine açık tutulmasının sürücülerimizin can ve mal güvenliği açısından tehlike yarattığını hatta zaman zaman kazalara sebebiyet verdiği gözlenmiştir.  Erciyes Kayak Merkezi’nde işletmeye açılan otellerin her koşul ve şartlarda otellere müşteri taşımaya çalışmaları vatandaşımızın can ve mal emniyetini hiçe sayarak kapalı olan yolda konvoyla araç götürmeleri bahse konu yolda trafiğin kilitlenmesine neden olmuştur. Kar ve buzla mücadele çalışmaları sırasında, sorumluluğumuz altında bulunan devlet ve il yollarında hem yol kullanıcılarının hem de yolda çalışan ekiplerimizin can ve mal güvenliğini sağlamak kurumumuzun asli görevleri arasında olup, bu konuda azami özen ve dikkat gösterilmektedir. Herhangi bir üzücü olaya sebebiyet vermemek açısından, vatandaşlarımızın da kar ve buzla mücadele çalışmaları sırasında gerekli dikkat ve hassasiyeti göstermeleri oldukça önem arz etmektedir.’
 
VATANDAŞLAR ALO 159’U ARAYABİLİRLER
 
Konuya ilişkin olarak KGM 6’ıncı Bölge Müdürlüğü’nden paylaşılan bilgilerin son kısmında ise yetkililer; Karayolları görevli ve yetkililerinin yollardaki durumları sadece kışın değil, yılın her mevsiminde izlediği, yaşanan olaylara anında müdahale ettiği ve gerekli önlemleri aldığı paylaşarak, yolda herhangi bir tehlike veya olumsuz durum meydana geldiğinde vatandaşların hemen ALO 159 Karayolları Hattı’nı aramaları duyurusunda bulundu. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ