KİGDER'in muhteşem nostalji konseri kadınlara ümit oldu

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği (KİGDER)'nin mikrokredi finansmanına destek olmak için gerçekleştirdiği 'Nostaji Konseri', kendi işini yapmak isteyen kadınlara umut oldu.

KİGDER'in muhteşem nostalji konseri kadınlara ümit oldu

  Erciyes Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konserin açılış konuşmasını KİGDER Başkanı Dr. Sema Karaoğlu yaptı. İki yıl önce başlattıkları ‘Haydi Kayseri Eller Cebe’ kampanyasını gelenekselleştirdiklerini dile getiren Karaoğlu, 3 aydan bu yana girişimci kadınlarla hazırlandıkları konser etkinliğiyle, kendi işini yapmak isteyen kadınlara destek olacak olmaktan dolayı gururlu olduklarını söyledi. 
 
  Grameen Bank tarafından tüm dünyada yürütülen mikrokredi çalışmalarının Türkiye ayağını yürüten Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül de konser etkinliğine katılım sağladı. KİGDER’in Kayseri’de gerçekleştirdiği ve geleneksel hale gelen destek faaliyetlerinin tüm Türkiye’ye örnek olduğunu belirten Akgül, “Türkiye’de 2003 yılında mikrokredi faaliyetlerini başlattığımız sadece 6 kişiye, 500’er TL vermek suretiyle yola çıktık. 6 mikro girişimcimiz vardı. Bugün itibariyle, 175 bin civarında girişimci kadına toplam 730 milyon TL civarında mikro kredi sağladık. Bu mikrokrediler vasıtasıyla bir çok mikro girişimci kadının, kendi kendine gelir  getirici faaliyetler içerisinde bulunmasının öncülüğünü yaptık” dedi. 
 
  Türkiye’de halihazırda 60 ilde, 90 şubede, 35 bin civarında mikrokredi kullanıcısının olduğunu belirten Akgül, Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilirlik hedefleri çerçevesinde 2030 yılına kadar yoksulluğun bitirilmesine dair çalışmalarının, Türkiye’de daha erken dönemde karşılık bulması için çalıştıklarını dile getirdi. Başkan Akgül, sözlerini şöyle tamamladı: 
 
  “Sizin verdiğiniz desteklerle hibe şeklindeki yardım politikalarının üzerini çizeceğiz. İnsanların, onurlu bir şekilde kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayacak gelir getirici faaliyetlerde bulunacağız. Bizim yapmamız gereken bu. İnsan çok değerli bir varlık ve asla ve kat’a kimseye avuç açmamalı. Çalışamayacak durumda olan yaşlı, engelli ve hastaya tabi ki hibe yardımı yapacağız. Ya da elbette sadaka vereceğiz. Ama bunları kültürümüzü ve inancımızı gösterir biçimde, sağ elin verdiğini sol el görmeyecek mantığı kapsamında yapacağız. Ama asla çalışabilir durumda olanlara hibe yardımı yapmayacağız. Çünkü bu şekildeki yardımlar o insanlar için büyük bir yük. Yapmamız gereken onlara destek vermek. İşte mikrokredi böyle bir şey. Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilirlik hedefleri çerçevesinde 2030 yılına kadar yoksulluğun olmadığı bir dünya hedefleniyor. Bizim arzu ettiğimiz ise, yoksulluğun dünyada ilk yok edildiği ülkenin Türkiye olması. O Türkiye’yi ancak sizin gibi mikro girişimciliğe destek verenlerle yapabiliriz” diye konuştu. 
 
  Açılış konuşmalarının ardından mikrokredi desteğiyle kendi işlerini kuran Fadime Hacati ve Cennet Köksal, mikro girişimcilik deneylerini katılımcılarla paylaştı. ‘Haydi Kayseri Eller Cebe-2’ kampanyasına destek veren iş insanlarına plaketlerinin takdim edilmesinin ardından, iş kadınları ‘Nostalji Gecesi’ konseri için sahneye çıktı.