Kil tabletlerin çamurdan yapılan replikaları hediyelik eşya olarak satılıyor
Kayseri'de 6 yıl süren restorasyonu tamamlandıktan sonra geçen yıl açılan tarihi Kayseri Kalesi'nde faaliyet gösteren Sanatçılar Sokağı'nda, 4 bin yıl öncesine ait kil tabletlerin çamurdan yapılan replikaları hediyelik eşya olarak satılıyor.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür ve sanat merkezine dönüştürülen Eylül 2019'da açılan tarihi Kayseri Kalesi'nin sur girişinde bulunan Sanatçılar Sokağı, ilgi görüyor. Eski çini, fotoğraf, geleneksel silah ve kıyafet ile takı ve naht sanatı gibi bir çok el emeği, göz nuru eserlerin satıldığı sokakta sanatçı Ali Akaryıl (51), son 1 yıldır arkeolojik kazılarda bulunan 4 bin yıllık kil tabletlerin replikalarını Nevşehir'in Avanos ilçesinden toplanan çamurla yaparak satışa sunuyor. Ali Akaryıl, "Ben çocuk yaşlarımda kumlarla oynamayı, onlara şekilde vermeyi çok severdim. Tarihe de olan merakımı da birleştirince replika yapmaya karar verdim. 30 yıldır kil tabletlerin replikalarını yaparım. Kayseri'nin Kültepe bölgesinden çıkan tabletlerin orijinallerinin replikasını birebir yapıyorum. Asurca, Sümerce, Hititçe tabletler yapıyor işliyorum. Bu tabletlerde günlük hayat ve ticaretle ilgili her şey var. Evlenme belgesi, boşanma, alacak, verecek, Sümerce çarpım tablosu, hititçe yemek tarifi var. Dünyanın ilk Bulgarit belgeli müzik çivi yazısına aktarmışlar. Bu tarihi ürünlerine replikalarını sanatçılar sokağında yapıyorum" dedi.
Kil tabletlerin replikalarını yapmak için Nevşehir'in Avanos ilçesinden çamur getirdiğini söyleyen Akaryıl, "Tabletlerin replikalarını yapmak için çamuru yoğurup kıvamlandırıyorum. Sonra oluşturduğum kalıplara alıyorum. Burada kalıp haline gelen replika üzerinde gerekli Asurca ve Sümerce yazılıma işlemini yapıyorum. Yazı işleminin ardından kurumaya bırakıyorum. Sergilediğimiz bu replikaları 25 TL’den 200 TL’ye kadar fiyatları arasında isteyen vatandaşlara da satıyorum” şeklinde konuştu.