Kira yardımına nasıl başvurulur?
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, başvuru yapanlara belirli miktarda kira desteğinde bulunuyor. Peki, kira yardımına nasıl başvuru yapılır? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirli hanelere kira desteği yapacak. Kentsel dönüşümü hızlandırmak adına, hasarlı yapılarda oturan vatandaşlar için bakanlık kira desteği sağlayacak.
‘Asgari ücretin yarısı kadar kira desteği olsun’
Kira artışlarının gündemden düşmediği gibi kiracı, ev sahibi tartışmaları da artış gösterdi. Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kira artışlarının vatandaşı zorlamaması adına kira yardımı yapılması gerektiğini şu sözlerle ifade etti: ‘Kira sorununun çözülmesi için ev sahibi olamayan vatandaşlar için kira yardımı, sosyal adaletin sağlanması açısından kritik bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Kira yardımı, gelir eşitsizliğini azaltarak sosyal adaleti destekler. Düşük gelirli aileler için uygun konutlara erişimin zor olması, bu adaletsizliği daha da derinleştirebilir. Ayrıca, düşük gelirli ailelerin aylık giderlerini azaltarak yoksulluğun önlenmesine katkı sağlar. Türkiye'de konut kira fiyatlarının hızla yükselmesi, toplumsal bir krize dönüşme riski taşımaktadır. Bu sorunun çözümü için hükümetin acil önlemler alması gerekmektedir. Bu nedenle ev sahibi olamayan vatandaşlar için asgari ücretin yüzde 50 oranında kira yardımı yapılması, hem bireylerin ve beraberinde toplumun refah ve huzurunun artışına olanak sağlayacaktır.’
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kira desteğinden faydalanmak isteyenler e-devlet üzerinden başvuru yapabilir.
Kayseri ili için başvuru yapmak isteyenler, Kayseri valiliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü sayfasında bulunan kira yardımı başvuru dilekçe örneğinden faydalanabilir. Ayrıca bulunması gereken belgeler ise şöyle; Başvuru dilekçesi, gerçek kişi ise kimlik fotokopisi, başvuru sahibinin tüzel kişi olması halinde firmayı temsil yetkisine sahip kişiye ait imza sirküleri, güncel tapu belgesi (Başvurudan en çok bir ay önce alınmış olmalı), güncel tapu kaydı, takyidat belgesi (Başvurudan en çok bir ay önce alınmış olmalı), Bina adına emlak vergisi beyannamesi, hak sahibine/vekiline ait T.C. Ziraat Bankası AŞ. Vadesiz TL hesap cüzdanı fotokopisi, vekâleten yapılan başvurularda vekâletnamenin aslı ve vekilin kimlik fotokopisi, riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması (Müdürlükten alınıyor).