Kırmızı alarm! Kayseri'nin suyu mu bitiyor?
Türkiye'de birçok ilde su tüketimiyle ilgili kırmızı alarm verildi. Barajlardaki su seviyeleri neredeyse tükenme noktasında. Peki Kayseri'nin suyu ne durumda? Kayseri de alarm veriyor mu? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…
Türkiye’de birçok ilde su krizi yaşanıyor. Su tüketimiyle ilgili kırmızı alarmın verildiği illerde barajlardaki su seviyeleri neredeyse tükenme noktasına geldi. Peki Kayseri’de durum ne? İşte detaylar…
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri şimdiden görülmeye başladı. Türkiye’de birçok il kuraklık tehdidiyle karşı karşıya.
İstanbul’un son 61 günü!
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından açıklanan son verilere göre, barajlardaki su seviyeleri endişe verici bir şekilde düşerek yüzde 33.37'ye geriledi.
İstanbul, su kriziyle mücadele etmeye devam ediyor. Mega kentte yaşanan su sıkıntısı, barajlardaki doluluk oranının alarm verici bir seviyeye düşmesiyle daha da derinleşiyor. Kentin su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranı yüzde 33.37'ye gerileyerek son 9 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Bu endişe verici durum, İstanbulluların su rezervlerinin sadece 61 gün yeteceği anlamına geliyor.
İSKİ, İstanbul’da kuraklık nedeniyle barajlardaki doluluk oranının hızla düştüğüne dikkat çekerek vatandaşları su tasarrufu konusunda uyarıyor.
İzmir’in 270 günlük suyu kaldı!
Kurak bir yıl geçiren İzmir'de içme suyunun sağlandığı barajlardaki doluluk oranları geriledi. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresinin (İZSU) Su Arıtma Dairesi Başkanı Hakan Alpsoykan, “En kötü senaryolarda bile bu barajdan beslenen yerlerde hiç yağmur yağmaz ise yaklaşık 270 gün civarında bir rezervimiz bulunmakta” dedi.
Muğla tarihte bir ilk yaşıyor!
Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü bu yıl kullanılan içme suyu miktarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 25’lik bir artış gerçekleştiğini belirterek, baraj doluluk oranlarının son yılların düşük seviyesinde olduğunu açıkladı. Yüzde 100 doluluk oranının altına düşmeyen Marmaris Atatürk Barajı yüzde 70’e, 2020 yılında yüzde 85 doluluk oranına sahip olan Geyik barajı yüzde 29’a, 2020 yılında yüzde 40 seviyesinde olan Mumcular Barajı ise yüzde 27’e düştüğü bildirildi.
Edirne’de halı yıkama uyarısı!
Edirne'nin Keşan ilçesinde de durum aynı. İlçede içme suyu sağlayan Kadıköy Barajı'nda su seviyesinin 4 milyon metreküpe gerilemesi ve ilçenin susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine vatandaşlar belediye tarafından gönderilen SMS’lerle uyarılmaya başlandı. SMS’lerde suyun bilinçli kullanılması istenerek, “Çevrenizde halı yıkayan, bahçesini sulayan, araçlarını yıkayanları ve suyu bilinçsizce kullananları uyarın ya da Alo 153 Hattı’mızı arayarak bize bildirin” denildi.
Su kesintileri başladı!
Turistik tatil beldelerinden olan Filyos'ta da su krizi yaşanmaya başladı. Beldenin yaz ayında nüfusunun artmasıyla birlikte yaşanan su krizi nedeniyle Filyos Belediyesi aldığı karar neticesinde gece saat 00.00 ile sabah 07.00 saatleri arasında su kesimine başladı.
Aydın’da panik!
Aydın’da yaşanan aşırı sıcakların ardından su tüketimi arttı. Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan Aydın’da kuraklık etkisini göstermeye başladı. Buharlaşma artınca barajlardaki su seviyeleri de kritik seviyelere ulaştı.
Peki Kayseri’de durum nasıl? Kayseri için korkulacak bir durum var mı? İşte detaylar…
Kayseri'de yıllık ortalama 423 bin megavat elektrik üreten ve depoladığı suyla bölge halkına adeta can suyu olan Yamula Barajı'nda su seviyesi 1 ay öncesine kadar kritik eşiğe düşmüştü.
Sektör kaynaklı edinilen bilgilere göre ise bu seviyenin yükseldiği belirtiliyor.
Kayseri’nin kuraklık gibi bir durumunun olmadığı vurgulanırken yine de olası bir tehdide karşın vatandaşlar su tasarrufu ile ilgili uyarılarda bulunuyor.
Özellikle kırsalda sulama yapılırken daha özenli, daha titiz davranılması gerektiğine dikkat çekiliyor.