Kışlık konserve sezonu açıldı - Zehirlenmemek için bunlara dikkat!
Kayseri'de sonbaharın yaklaşmasıyla beraber kışlık konserve hazırlıkları hız kazandı. Uzmanlar, vatandaşları kışlık konserve hazırlığı yaparken dikkat edilmesi gerekenler hususunda uyardı. Kavanoz kapakları zehirlenmenize sebep olabilir, peki nasıl? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Kayseri’de sonbaharın yaklaşmasıyla beraber kışlık konserve hazırlıkları hız kazandı. Uzmanlar, vatandaşları kışlık konserve hazırlığı yaparken dikkat edilmesi gerekenler hususunda uyardı.
Evde yapılan konservelerin gıda zehirlenmelerine sebep olabileceğini belirten uzmanlar, özellikle her kavanozda yeni kapak kullanımının önemini vurguladı.
Konserve yaparken cam kavanoz kapaklarının tekrar tekrar kullanılması gıda zehirlenmesine sebep oluyor.
Yaz aylarında bolca bulunan sebze ve meyveleri kış aylarında da tüketebilmek için yapılan konserveler için sebze ve meyvelerin taze olmasının önemine işaret eden uzmanlar, bu kavanozların kapaklarının da yalnızca bir kez kullanılması gerektiğini savunuyor.
Hermetik kapama ismi verilen sızdırmazlık işleminin doğru yapılması da kritik. Cam kavanoz kapaklarının aşınmış, çatlak veya zarar görmüş olmaması gerektiğini savunan uzmanlar, kapakların tam oturmadığı ve hava sızıntısı olduğu durumlarda konserve içinde mikroorganizma ve bakterilerin üremesine elverişli bir ortam oluşacağını bunun da bozulmaya neden olabileceğini belirtti.
Isıl işlemin yeterli sıcaklık ve sürede gerçekleşmemesi halinde mikroorganizmaların ölmediğine ve insan vücudunda zehirlenmelere yol açabileceğinin altını çizen uzmanlar, kavanozların uygun koşul ve ortamlarda saklanmasını ve 2 gün içinde tüketilmesi gerektiği konusunda uyardı.
Şişmiş, köpürmüş, kötü koku ve ekşime gibi bozulma belirtisi gösteren konservelerin yenilmemesinin ve konserve hazırlarken ya da marketlerden alırken belirli prensiplere dikkat edilmesinin gıda zehirlenmelerini minimalize etmesi amaçlanıyor.