Kök hücre ile tavuk karası hastalığı giderilecek

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Özel Maya Göz Hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Ayşe Öztürk Öner, kök hücre ile tavuk karası hastalarının tedavi edilmeye başlanacağını kaydetti.

Kök hücre ile tavuk karası hastalığı giderilecek

TÜRKİYE'DE İKİ MERKEZDE YAPILIYOR

Sağlık Bakanlığı Kök Hücre Danışma Kurulu'nun da onayladığı proje ile Türkiye'de biri Hacettepe'de diğeri ise Maya Göz Hastanesi'nde yapılabilen kök hücre tedavisi sayesinde görme yeteneği yüzde 10’un da altına kadar düşmüş binlerce hastanın yeniden görebilme imkanına kavuşacağı ifade edildi. Prof. Dr. Öner'in verdiği bilgilerde  halk arasında 'tavuk karası' olarak bilinen 'retinitis pigmentosa' hastalarının kök hücre tedavisi sayesinde görmeye başlayacaklarını dile getirdi.

1 YILDA TEDAVİ

Prof. Dr. Öner'in tedavi sürecine dair verdiği bilgilerde, hastaların 1 yıllık süre içerisinde görme yeteneklerini tekrar kazanabilecekleri belirtilirken, Türkiye'de kayıtlı yaklaşık 25 bin retinitis pigmentosa hastası olduğu ve bu rakamın ise oldukça yüksek seviyede bulunduğu bildirildi. Öner ayrıca, bu hastalıkta kök hücre tedavisinin uygulanmaya başlanmasının Türkiye'de yeni olduğunu da sözlerine ekleyerek, hastaların tedavi edilmesinde başkalarından kök hücre alınacağını söyledi. Öner konuya ilişkin şu bilgileri verdi; "Dünya üzerinde bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Retina hastalarında, sarı nokta hastalığında ve görmeyi azaltan diğer hastalıklarda bu çalışmalar sürüyor. Biz de buna Türkiye'de bir yol açmış olacağız. Bizden sonraki gelen çalışmalarda inşallah daha iyi sonuçlar alınacak. Önümüzdeki hafta içinde ilk hastalarımızı almaya başlayacağız. Üniversitemiz ve ülkemiz adına gerçekten gurur duyuyorum."

ERÜ GENOM İLE İŞBİRLİĞİ

Konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda Kayseri'nin kök hücre tedavisi için uygun bir il olduğunu dile getiren Öner, "ERÜ'de 2012 yılında faaliyete geçen Genom ve Kök Hücre Merkezi (GENKÖK) Türkiye'deki en büyük kök hücre araştırma merkezi olarak hizmet veriyor. Bizim çalışmamızda GENKÖK bünyesinde yapılmış bir çalışma" diyerek, bu tedavi yöntemiyle retinaya kendini yenileyebilen kök hücrelerinden nakledilerek tedavilerinin sağlanmasının gerçekleştirileceğini bildirdi. Bu tedavinin dünyada sayılı ve Türkiye'de ise biri Hacettepe Üniversitesi ve diğerinin de Kayseri Maya Göz Hastanesi'nde olmak üzere iki merkezde  yapıldığını söyleyen Öner, bu sayede tavuk karası hastalığı olarak bilinen retinitis pigmentosa hastalarının eski sağlığına kavuşabileceğini ifade etti. HABER: KAAN AKBAŞ