Kolesterol, Felç Riskini Artırıyor!

Kalp sağlığı için en önemli etkenlerden birisi olan kolesterol, felç riskini artırabiliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Kolesterol, Felç Riskini Artırıyor!

Kalp sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden biri olan kolesterol, orta yaşlarda ve yaşlılarda görünürken artık genç kesimi de kapsıyor. Kolesterol, felç riskini artırırken kalp krizine de zemin hazırlıyor. Başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalıkların ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde rol oynuyor.

Kolesterol nedir?

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener kolesterol hakkında bilgiler verdi. Yağ benzeri doğal bir madde olan kolesterol vücutta karaciğerde yapılıyor. Bitkisel yiyeceklerde bulunmayan kolesterol dışarıdan tüketilen hayvansal besinlerle alınıyor.

Dr. Şener verdiği bilgilerde kötü kolesterolün, damarlarda biriktiğini ve damarların daralmasına neden olduğunu söylerken, kötü kolesterolün karaciğerde oluşan kolesterolü taşıdığını da belirtti. Şener, ‘Özellikle kalbe giden damarlar kalınlaştığında kan akımı yavaşlar. Kalbe yeterince oksijen taşınamaması sonucunda kalp krizi oluşur. HDL kolesterol=iyi kolesterol ise kolesterolün damarlarda birikmesini önler. Kalp hastalıklarına karşı korur. Trigliseritler de kanda bulunan diğer bir yağ türüdür. Yükselmesi kalp hastalığı riskini artırır ve çeşitli hastalıklarda da yükselir.’ dedi.

Kolesterol, Felç Riskini Artırıyor!

Kolesterol nasıl düşer? 

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener; 'Kandaki yüksek yağların düşürülmesinde, tedavi edilmesinde diyet-yaşam tarzı değişiklikleri ile istenen seviyeye indirilmezse ilaç tedavisine geçilir. Bu konuda toplam kolesterolü, LDL-kolesterolü, trigliseridi düşüren, HDL-kolesterolü yükselten çeşitli ilaçlar kullanılır. Bunlardan en çok kullanılanları statinlerdir. Bu ilaçlarla koroner arter hastalığı Diabetes Mellitus, diğer damar bozuklukları, hipertansiyonu olanlarda ve riskli durumları olan kişilerde LDL-kolesterolü 70 mg/dl’nin altına düşürmek gerekir.' bilgilerini aktardı.

Uzmanlardan alınan bilgiye göre kolesterolün yüksek olması damar sertliğine neden olarak kalp hastalığı ve felç riskini artırabiliyor.