Komşuda 3 can aldı – Kayseri'de de var - Kâbus yeniden kapıya dayandı!

Komşu il Sivas'ta kene tehdidiyle ölenlerin sayısı 3'e yükseldi. Kayseri'de de görülen keneler Kayserilileri korkutuyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Komşuda 3 can aldı – Kayseri'de de var - Kâbus yeniden kapıya dayandı!

Kayseri’de de pek çok yerde görülen keneler komşu il Sivas’ta 3 kişinin canına mal oldu. Yaz gelmesiyle çocuklarını parklara götüren aileler kene korkusuyla diken üstünde.

Yaz mevsiminin gelmesiyle ortaya çıkan keneler ölüm saçmaya devam ediyor. Resmen kâbus haline gelen bu hayvanlar yüzünden Yozgat, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Tokat, Çankırı ve pek çok ilde korku hâkim.

Son günlerde Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)nedeniyle yaşanan ölümler de Kayserilileri korkutmaya yetti. 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’nde, KKKA tanısıyla tedavi gören 36 yaşındaki iki çocuk annesi Şehri Tanrıveren hayatını kaybetmesinin ardından ölenlerin sayısı 3’e yükseldi.

Tanrıveren’e virüsün beslediği büyükbaş hayvanlardan bulaştığı tahmin edilirken Kayseri’de de pek çok vakanın görüldüğü ancak kenenin bulunduğu yere göre cinsi ve etkisinin görüldüğü bilgisi edinildi.

Virüsün direkt bir tedavisinin olmadığını belirten uzmanlar vatandaşlara şu önerilerde bulunuyor,

Kene olan alanlardan uzak durulmalı.
Kene kolay görülebildiği için açık renkli giysiler giyilmeli.
Uzun çorap, uzun kollu gömlek gibi koruyucu giysiler seçilmeli.
Açık alanlara çıkmadan kene kovucu sprey kullanılmalı.
Kene tespit edilirse çıplak elle dokunulmamalı, kene sıkılmamalı, penset veya benzer aletle mekanik olarak çıkarılmamalı.
Tarla, bağ, bahçe, piknik alanı gibi riskli alanlara giderken vücudunuzu örten ve kenenin rahatça görülebileceği açık renkli kıyafetler tercih edilmeli.
Kene yönünden riskli alanlarda bulunduktan sonra kendinizin ve çocuklarınızın vücudunuzda kene olup olmadığını kontrol edilip, kıyafetler değişilmeli.
Kene teması sonrasında ateş ve kırıklık görülürse zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulmalı.

Sivas’ta 22 pozitif vaka

Öte yandan Sivas Valiliği’nden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada Sivas ve çevre illerde mevsim ve çevre değişkenleri etkisiyle dönemsel görülen kene nedenli KKKA vaka sayısında artış görüldüğü belirtildi. 

Sivas’ta 22 pozitif KKKA tanılı vakanın tespit edildiği aktarılan açıklamada, ‘Maalesef 3 vatandaşımız vefat etmiştir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde 2 olası, 3 kesin KKKA tanılı hastamızın tedavileri devam etmektedir’ ifadeleri yer aldı.