Konut fiyatı artışında Türkiye 1'inci oldu! Kayseri'de en çok değerlenen ilçe bakın neresi?

2023 yılının ilk dört ayına dair Küresel Konut Fiyat Endeksi raporu açıklandı. Türkiye, 56 ülke içinde konutta en yüksek fiyat artışının yaşandığı ülke oldu. Kayseri'de konut fiyat artış oranları nedir? Kayseri'de en çok değerlenen ilçe hangisi? En çok kazandıran ilçe hangisi? Kayseri konut fiyatları analizini sizler için derledik... Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Konut fiyatı artışında Türkiye 1'inci oldu! Kayseri'de en çok değerlenen ilçe bakın neresi?

Türkiye’de yüksek konut fiyatlarındaki yükseliş durdurulamazken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi’nin Mayıs ayında yıllık bazda 103,6, aylık bazda ise yüzde 3,6 artığını açıklamıştı.  

İngiltere merkezli emlak danışmanlık firması Knight Frank, 2023 yılının ilk çeyreğine dair Küresel Konut Fiyat Endeksi raporunu yayımladı.

Türkiye konut fiyat artışında 1'inci sırada...

2022 yılı üçüncü çeyrek raporunda Türkiye’nin konut fiyat artışında ilk sırada yer aldığını 2023 yılı ilk çeyreğine ait açıklanan raporda Türkiye’nin sıralamasında değişiklik olmadı.

Küresel konut fiyatlarının 2015’ten bu yana en düşük hızda arttığı belirtildi. Merkez bankalarının enflasyonu dizginleme çalışmaları sürerken dünya genelinde konut fiyatlarının da baskılandığı kaydedildi. 

2023’ün ilk çeyreğine kadar yıllık ortalama konut fiyatı artışının bir yıllık süreçte yüzde ilk çeyrekteki 5,7'den 3,6’ya kadar geriledi. 

Takibe alınan 56 pazardan 17’sinde fiyatlar yıllık bazda düşerken, 8’inde ise yüzde 5'in üstünde daralma görüldü. Üç aylık dönemde de 23 pazarda fiyatlar düştü. 

Rapordaki verilere göre Türkiye 56 pazar içinde 1'inci oldu. Buna göre Türkiye’de konut fiyatlarının 12 aylık yükselişi yüzde 132,8, 6 aylık yükselişi yüzde 40,8, üç aylık yükselişi ise yüzde 22,2 olarak kayda geçti.

Kayseri konut fiyatları analizi Kayseri'de Satılık Ev Fiyatları
Edeksa Temmuz ayı raporları açıklandı. Kayseri ilinde Temmuz sonu itibarıyla son bir yıl içerisinde satılık konutların fiyatları yüzde 78,67 arttı. Aynı özelliklere sahip ortalama satılık konut fiyatları 1.718.145 lira seviyesinde...Ortalama satılık konut büyüklüğü ise 165 -170 metrekare...Satılık konutların ortalama metrekare birim fiyatı Temmuz sonundan itibaren 10.413, aynı özelliklere sahip satılık konutların geri dönüş yani süreleri ise 18 yıl seviyesinde seyrediyor.

En fazla değer kazanan ilçe Hacılar
Ortalamalar incelendiğinde Temmuz sonu itibarıyla en yüksek değer kazanan ilçeler sırasıyla Hacılar, Bünyan, İncesu, Develi, Melikgazi olmuştur.

En az değer kazanan ilçe Talas
Veriler incelendiğinde Temmuz sonu itibarıyla konut için Kayseri ilinde en az değer kazanan ilçeler sırasıyla Talas, Kocasinan, Yahyalı, Melikgazi, Develi olduğu görüldü.

En çok kazandıran ilçe Bünyan
Geri dönüş alma süreleri dikkate alındığında ise Temmuz 2023 sonu itibarıyla Kayseri ilinde en hızlı geri dönüşe sahip ilçeler sırasıyla Bünyan, İncesu, Yahyalı, Hacılar, Talas oldu.

En az kazandıran ilçe Develi
Kayseri ilinde en geç geri dönüşe sahip ilçeler sırasıyla Develi, Kocasinan, Melikgazi, Talas, Bünyan olarak belirlendi.