Konut kiralarına indirim müjdesi! Kiracı ev sahibi kavgası bitecek mi?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konut kiralarının düşürülmesine dair müjdesini açıklamasının ardından İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Konut kiralarına indirim müjdesi! Kiracı ev sahibi kavgası bitecek mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konut kiralarının düşürülmesine dair müjdesini açıklamasının ardından İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, geçtiğimiz günlerde kira maliyetlerinin azaltılması yönünde hazine arazilerini imara açma kararı aldıklarını duyurmuştu. Özhaseki, konut ihtiyacını daha kolay karşılanması için bu kararı atmaya hazır olduklarını söyleyerek: “Artan konut fiyatlarına bir çözüm getirmek amacıyla elimizde bulunan tüm kaynakları değerlendiriyoruz. Şu an tüm Milli emlak arazileri bakanlığımızın denetiminde. Bu konuda zaten çalışmalara başlamış durumdayız. Meclis yeni dönemde toplandığında, bu konu hakkında bir yasa teklifini gündeme getireceğiz. Bu yasa tasarısı içerisinde hazine arazilerinin imara açılması maddesi de bulunacak. Böylece vatandaşlarımızın konut ihtiyacını daha rahat karşılamalarına yardımcı olmayı planlıyoruz.” 

Konut kiralarına indirim müjdesi! Kiracı ev sahibi kavgası bitecek mi?

Özhaseki’nin bu açıklamasından sonra İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, deprem bölgesinde inşaatı devam konutlarda işçi sıkıntısı yaşandığını dolayısıyla yapılan işlerin düştüğünü vurguladı. Karagöz: “Beton fiyatları, kurumsal firmalar değil de bireysel firmalar tarafından yükseltiliyor. Deprem bölgesindeki illerde fırsatçılık yapan beton firmaları var. Beton fiyatlarının demir fiyatları ile orantılı olması gerekirken ortaya çıkan sonuçlar hiçte makul değil. Beton fiyatları için 2 bin bandından bahsediliyor. Bu çok ciddi bir rakam… Bu fiyat artışının hükümetle alakası yok. Tamamen bireysel fırsatçıların yapmış olduğu dayatmalardır. Bunun önüne geçilmeli. Bu bölgelerde kalifiye eleman sıkıntısı var. Eleman yetiştiremiyoruz. Bu yüzden yapılan işlerin kalitesi de düşük oluyor. Buna çözüm bulunması lazım.” dedi.

‘Kiracı- ev sahibi kavgası bitecek’

Hazine arazilerinin imara açılmasından dolayı, hem satıcı hem de alıcının rahat nefes alacağına dikkat çeken Karagöz: “Hazine arazilerinin imara açılmasından dolayı hem alıcı hem satıcı hem de piyasa rahat bir nefes alacak. Kiracı- ev sahibi kavgası bitecek. Daha sağlam konutlar imar edilecek. Yatay mimariye geçiş hızlanacak. Malatya’da bu anlamda her şeyin düzeleceğine inanıyorum. Deprem Bölgesindeki illerde bulunan bazı fırsatçı firmaların denetim altına alınmasıyla işler rayına girecektir. Bu durum sadece betoncular için söz konusu değil. Mesela bugün 5 milyona daire alabilen vatandaş, bunu o zaman çok rahatlıkla 2-3 milyona alabilecek. Mülk sahibi yüzde 45-50 alabiliyor. Müteahhitler konutu, daire maliyetine veriyor. Aslında bu gerçek maliyet değil. Hazine arazileri imara açıldığında vatandaşın önü açılacak ve yüzde 50-45 oranlar ortadan kalkmış olacak. Bunlar yüzde 10-15 bandında olacak. Böylelikle fiyatların yüzde 40-45 oranında geri çekileceğine inanıyorum. Bu durum ister istemez kira fiyatlarına da yansıyacak” diye konuştu.

'Hırsızlıklar baş gösterdi'

Mühendis Karagöz, deprem bölgesinde yapılan yıkımların tecrübesi olmayan kişilerin yaptığını bundan ötürü hırsızlıkların baş gösterdiğini belirterek şöyle dedi. “Bu bahsettiğim çalışmalar hızlı bir şekilde gerçekleşirse kira fiyatları 8-9 bin TL’ye kadar düşer. Tabii ki bu bahsettiklerim kısa vadede olacak çalışmalar değil. Orta ve uzun vadede her şey rayına girecektir. Yıkımla alakası olmayan bazı firmalarla ilgili ciddi bir sıkıntı var. Tecrübesi olmayan insanlar da ayrıştırma yapıyor, hırsızlık yapıyor. Milletin malına da göz koyuyorlar. O yüzden bu iş ehline verilirse hiç kimse mağdur olmaz. Fırsatçılar tespit edilmeli ve yıkım işi ehline bırakılmalı.”