Konut satışlarında dikkat çeken azalma!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Yardımcısı Özgür Karabat, Merkez Bankası'nın faiz artışları ve yüksek faizin konut piyasasına yansımalarıyla ilgili açıklama yaparak, konut satışlarında azalma olduğunu söyledi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde...

Konut satışlarında dikkat çeken azalma!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Genel Yardımcısı Özgür Karabat, Merkez Bankası'nın faiz artışlarının konut piyasasına olan etkileri hakkında açıklamalarda bulunarak, konut satışlarında azalma olduğunu söyledi. Karabat, çalışanlar için ev sahibi olmanın da imkânsız hale geldiği ve hükümetin bu krizi çözme kapasitesinin olmadığı ifade etti.

‘Bedelini ağır biçimde ödüyoruz’

Karabat, hükümetin tutarsız ekonomi politikalarının ülke genelinde bedelini ağır şekilde ödendiğini belirterek, ‘Erdoğan'ın ‘Faiz sebeptir, enflasyon neticedir’ tezinden vazgeçildi. Ancak bu makas değişikliğinin bedelini ağır bir biçimde ödüyoruz.’ dedi.
Karabat, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılında konut satışları verileri üzerinden açıklama yaptı. TÜİK verilerine göre 2023 yılında konut satışlarında yüzde 17,5'lik bir düşüş yaşandığını ancak 2024 Şubat ayında yüzde 17,3'lük bir artış kaydedildiğini ve Mart ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1'lik bir azalma yaşandığını belirtti.

Karabat'ın açıklamasına göre, kredili veya ipotekli satışlar önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 56,1 azaldı. Konut sahibi olanların genellikle toplumun en zengin kesimleri veya elinde büyük miktarlarda sermaye bulunduran kişiler olduğunun da altını çizdi.

‘Kiralık ev bulmak dahi zorlaşacak’

Hükümetin ekonomik krizi çözecek herhangi bir planının olmadığını belirten Karabat; ‘Kısmi fiyat düşüşlerini fırsat bilenler bu koşullarda servetlerine servet katmaya devam ediyor. Olan yine yoksul vatandaşa oluyor! AKP'nin bu krizden çıkacak ne öngörüsü ne de planı var! Bu çark kırılmadıkça emekçiler kiralık ev bulmakta dahi zorlanacak’ dedi.