Konutta deprem etkisi: Daire fiyatları yarı yarıya düştü!

Kahramanmaraş depreminden sonra Kayseri'de yüksek katlı binalardaki daire satışları hız kazandı. Satılığa çıkarılan daire sayısı artarken, aynı zamanda daire fiyatlarında ciddi oranda düşüş meydana geldi. Müstakil eve ve arsa fiyatları ise 4 katına kadar çıktı.

Konutta deprem etkisi: Daire fiyatları yarı yarıya düştü!

Depremden sonra tüm Türkiye’de konutların güvenirliği sorgulanır hale geldi. Yüksek katlı binalardaki dairelere bakış açısı büyük ölçüde değişti. Artık vatandaşların büyük bir bölümü, imkanları ölçüsünde müstakil evlerde veya villalarda yaşamaya çalışıyor.

Kahramanmaraş depreminden sonra Kayseri’de satılık konut ilanı sayısında büyük artış meydana geldi. Özellikle zemin konusunda problem olduğu düşünülen bölgelerdeki apartman daireleri satışa çıkarılıyor. İnternet sitelerindeki satılık daire ilanlarında son 1 ayda büyük artış göze çarparken, dikkat çeken bir başka husus da fiyatların önceki dönemlere göre önemli ölçüde düşmesi oldu. Bazı binalardaki daire fiyatlarında yüzde 50’ye varan düşüşler yaşandı.

Yüksek katlı binaların aksine, müstakil ev ve arsa fiyatlarında ise 4 katına varan artışlar yaşandı. Depremden önce 2 milyon lira civarında olan villa fiyatları, 8 milyon civarına dayandı. Kayseri’de Çay bağları, Hisarcık ve Kıranardı bölgelerinde satılık villa neredeyse kalmazken, bu bölgelerdeki fiyatlar 20 milyonu bile aşar hale geldi. Yapılaşmanın kaymaya başladığı Altınoluk bölgesinde ise villa fiyatları 10 milyon liraya dayandı.