Konya yapıyor, Kayseri bakıyor

Türkiye'nin önde gelen iki şeker fabrikası Kayseri ve Konya Şeker büyüyor. Ancak kuruluş tarihi esas alındığında aralarında sadece 1 yıl olan ve erken kurulan Konya Şeker, Kayseri Şeker'den çok daha fazla gelişme kaydetmiş bulunuyor.

Konya yapıyor, Kayseri bakıyor

Cumhuriyet'in ilk fabrikalarından olan şeker fabrikalarının, ana hedefinin, yalnız ülkenin şeker gereksinimini karşılamak değil, tarımı ve dolayısıyla çiftçiyi kalkındırmak olduğu biliniyor. Bu durumun, tarım hayatının sosyo-kültürel yönünü, bölgesel kalkınmasını, istihdamını, ekonomisine katkılarını, eğitim, spor etkinlik ve kuruluşları yoluyla da etkilemiş olduğu da görülüyor.

Bu bağlamda kurulmuş olan şeker fabrikalarından Kayseri ve Konya Şeker'in de büyüme kaydettiği, ürün çeşitliliğine gittiği ve karlılıklarını arttırdıkları ortaya çıktı. Diğer taraftan birbiri arasında, kuruluş tarihi bakımından 1 yıl fark olan iki şeker fabrikasının ise, büyüklük olarak aralarında uçurum var.

KONYA ŞEKER'DE BÜYÜK FAALİYET ÇEŞİTLİLİĞİ

1954 yılında kurularak üretime başlayan Konya Şeker'in, faaliyet sektörüyle ilgili ve sektör dışında bir çok çalışmalara imza attığı görülüyor. Birçok iştiraki ve girişimi bulunan Konya Şeker, ‘Torku’ markası altında çikolata, çikolatalı gofret, sürülmelik çikolata, bisküvi, kek, şekerleme, süt, peynir ve helva üretimi yaparken, dondurulmuş ürünler, sucuk, salam pastırma ve diğer et ürünleri, bitkisel yağ, toz ve kesme şeker ve ayrıca tarım ürünlerinden domates, patates üretiminin yanı sıra bezelye, ıspanak, tatlı mısır ve taze fasulye üretimi de gerçekleştiriyor. Diğer taraftan tarımsal ilaç yapıştırıcısı, tohum ve fide, organik gübre, sulama sistemleri, büyük ve küçük baş hayvan yemi ile arı yemi üretimi de yapan Konya Şeker, bunlara ek olarak enerji sektöründe faaliyet gösteriyor. Kangal termik santralı ile elektrik üreten Konya şeker diğer taraftan da biyoetanol adlı yakıt maddesi üretimi yapıyor. Konya Şeker'in tamamlanan yatırımları arasında ayrıca seralar, damızlık hayvan ve besi tesisleri, soğuk ve normal depolar, pvc, iplik, çuval fabrikaları, doğal gaz arıtım tesisleri, karbondioksit tesisleri, satış mağazaları da bulunuyor. Konya Şeker'in devam eden yatırımları arasında ise; Ilgın Termal Otel Projesi, Çumra Şeker Fabrikası Kapasite Arttırımı ve 5 adet bölge labaratuvarı yer alıyor. Konya Şeker, Türkiye'de bir ilke de imza atarak sıvı şeker üretimini gerçekleştiren firma oldu. Aralarında Şekerbank, Kömür İşletmeleri ve Gübretaş gibi firmaların da bulunduğu 20 adet iştiraki de yer alan Konya Şeker, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) belirlediği Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesi içerisinde üretimden net satışlarıyla toplam 1.781.169.269 lira ile 44. sıradan 39. sıraya yükselerek yerini almış durumda. 

KAYSERİ ŞEKER; GIDA, TAŞIMACILIK, PETROL VE TARIMDA

1955 yılında kurulan Kayseri Şeker ise, sahip olduğu Panküp ve Pançay adlı iki markası ile toz ve küp şeker ve çay üretimi ile satışını gerçekleştiriyor. Aralarında Boğazlıyan Şeker Mamülleri ve Entegre Tesisi, Panpet A.Ş. ve Pankent A.Ş.'nin de bulunduğu 5 iştiraki bulunan Kayseri Şeker; pazarlama, petrol ve taşımacılık, bisküvi, çikolata, sakız gibi gıda maddeleri ile ambalaj gibi alanlarda hizmet verirken, gebe düve ve süt üretim tesisleri yanında, topraksız domates üretimi, biber, salatalık ve özel ürünlerin üretimi de gerçekleştiriyor. 

Kayseri'nin büyük sanayi kuruluşlarından olan Kayseri Şeker, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) belirlediği Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesi içerisinde üretimden net satışlarıyla toplam 773.201.256 lira ile 135. sıradan 101. sıraya yükselerek ilk 500'deki yerini aldı.

ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ