Köse: 'Büyükbaş üretimi endüstrileşse kırmızı et ucuzlar'

Ramazan'ın gelmesiyle daha da pahalanan kırmızı etin, pahalı olma nedenleri hakkında konuşan akademisyen Ali Köse bu konuda önemli bilgiler verdi.

Köse: 'Büyükbaş üretimi endüstrileşse kırmızı et ucuzlar'

Kırmızı etin pahalı olmasında en büyük etkenlerden biri olan ‘endüstrileşememiş piyasa’ hakkında görüşlerini paylaşan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Köse, kırmızı etteki pahalılığın en büyük sebeplerinden bir tanesinin sektörde hizmet veren büyükbaş üretiminin endüstrileşememiş olması olduğunu bildirdi.

ENDÜSTRİLEŞEN ÜRETİM UCUZLAR

Günümüzde sadece gıda değil, bütün sektörlere bakıldığında endüstrileşmiş olan iş kollarında üretimi olan mamullerin ucuzladığının görüldüğünü söyleyen Dr. Köse, buna sebep olan üretim süreçlerinin makineleşme ve profesyonel bir ekip sayesinde mümkün olduğunu ifade etti. Gıda alanında da aynı durumun söz konusu olduğunu ifade eden Dr. Köse, "Bugün büyük ölçüde kanatlı hayvancılık sektöründeki tavuk üretiminin endüstrileşmiş olduğunu görüyoruz. Bu nedenle de tavuk etini ucuza alabiliyoruz. Yani köy tavuğu ile çiftliklerde üretilen tavuğun neredeyse aynı fiyatta olduğunu görüyoruz. Hatta o tavukları üretim pazarlama sürecinin son kısmı olan marketlerden bile üzerine kârı konulduğu halde köy tavukları ile neredeyse aynı fiyata alıyoruz. Kırmızı ette de endüstrileşmiş bir sektör olsa gerçek anlamda kırmızı et fiyatlarının da ucuzlayacağını söylemek mümkün" açıklamalarında bulundu. 

STANDART DA SAĞLANIR

ERÜ'de Öğretim Üyesi olan Dr. Köse, endüstrileşmenin sadece et veya diğer ürünlerin ucuzlaması noktasında faydası olmadığını, aynı zamanda da ürünlere bir standart geldiğini söyledi. Standart gelmesi ile de alınan etin her zaman aynı lezzette, kıvamda ve özelliklerde olacağını bildiren Dr. Köse, "Böylelikle tüketicinin ucuza ve aynı ücrete aldığı etlerde farklılık olmaz. Biri farklı diğeri farklı olmaz. Hemen hemen birbirinin aynı etleri, aynı fiyata ve her zaman almanız mümkün olur. Bu da hem tüketicinin, hem de üreticinin istediği bir şeydir" dedi. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ