Köse: 'Kaderimize terk edildik!'

Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, gıda ürünlerinde standart dışı madde kullananımı ile ilgili açtı ağzını yumdu gözünü. Kayseri'nin açıklanan her listede yer almasına tepki gösteren Köse, fiyatların düştüğü yerde kalitenin düşmesine engel olunamadığını söyledi.

Köse: 'Kaderimize terk edildik!'

ALLAH AŞKINA 5 TL'YE IZGARA ÖKFTE OLUR MU?
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda ürünlerinde standart dışı madde kullanan firmalardan Kayseri'nin de yer alması ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, sert ifadelere yer verdi. "Fiyatlar düştükçe kalitede düşüyor" diyen Köse, Kayseri'de ki bazı esnaflara tepki gösterdi. Kayseri'de bir çok esnafın 5 TL'ye ızgara köfte sattığını bunu bu fiyata nasıl sattığını merak ettiğini dile getiren Köse , " Allah Aşkına Kayseri'de ızgara işi her geçen gün arttı. Buralarda 5 TL'ye köfte satıyorlar, et satıyorlar. Bu fiyata nasıl insanlara satıyorlar çok merak ediyorum. Bununla birlikte fırınlarımızın bir çoğu yine 5 TL'ye kıymalı fide satmaya devam ediyorlar. Bununla da yetinmiyorlar fırınlarımız yaş pasta satıyorlar, baklava satıyorlar, soğuk içecek satıyorlar. Yani fırında satılmayan hiç bir ürün yok. Bu noktada birilerinin taşın altına elini koyması gerekiyor. Bu iş böyle gitmez. Bakın bizlerde sınıflarına göre KDV 8 ile 18 arasında değişiyor. Fırınlarda ise KDV yüzde 1. Hal böyle olunca bunlarla yarışmamız zor oluyor. Biz oda olarak konuyu BİMER'e şikayette bulunduk. BİMER'den gelen sonuca göre konuyu kamuoyuna aktaracağız."dedi.
 
LOKANTACI ESNAF AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYOR
 
Bazı yardım kuruluşlarının aylardır lokantacılık yaptığını ve bu noktada hiç kimsenin umurunda olmadığını da dile getiren Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, " Hayırdır burada derebeylikle mi yönetiliyoruz.  Gıda sektörünün neresinden tutuyorsak elimizde kalıyor. Namuslu esnaflarımız işlerine sahip çıkabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar, ekonomik krizle mücadele edip ayakta kalmak için çabalarken, böyle olumsuzluklar bizleri üzüyor. Dernek olarak fazla yaptırım gücümüz yok. Onun için elimiz kolum bağlı. Gıda sektörü önemli bir sektör. Onun için kime ne görev düşüyorsa herkesin iyi niyetle yapması gerekiyor. Hiç kimse kimsenin ekmeğine mani olmaması lazım. Bizler ayakta kalabilmek için uğraşıyoruz. Hiç bir zamanda kaliteden ödün vermiyoruz. Bu bakanlığın açıkladığı listede yer alan Kayserili firmalarda bu yanlıştan bir an önce dönmelerini tavsiye ediyorum. İnsan sağlığı ile oynamamalarını istiyoruz" şeklinde konuştu. 
 
HER GEÇEN GÜN ZARAR EDİYORUZ
 
Bakanlığın açıkladığı listeye baktığımızda Kayseri'nin yine diğer illere göre kötü olmadığını, bu bir kaç firmanın da kendisini düzelteceğini dile getiren Köse, diğer illerde daha vahim durumların olduğunu vurguladı. Bazı illerde etlerin içerisinde kedi eti ve domuz eti de çıktığını ifade eden Köse, " Kayseri'de gıda işi ile uğraşan esnafların sıkı denetimden geçmesi gerekiyor. Biz her geçen gün zarar ederken bu esnaflar nasıl oluyor da ayakta kalabiliyorlar. Bu esnaflar nasıl oluyor da ucuza dürüm ve ızgara satabiliyorlar. Bunların tespit edilmesi gerekiyor. Tüm bu sorunların önüne geçilebilmesi için en kısa zamanda bir esnaf haritasının çıkarılması gerekiyor. Bu noktada Federasyonlar ve Konfederasyonların taşın altına ellerini sokmaları gerekiyor. Sorunlarımızı tespit etmeleri ve çözüme kavuşturmalara lazım. Bizim gibi dürüst çalışan esnaflarımız kaderine terk edilmiş durumda" diye konuştu.
 
FİYAT DENETİMİ İÇİN BELEDİYE DEVREYE GİRMELİ
 
Kayseri'de gıda işi yapan esnafların Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından sürekli denetim altında tutulduğunu ve denetimlerin iyi yapıldığını da ifade eden Köse, bu noktada belediyelerin fiyat noktasında denetim yapması lazım. Öküz altında buza aramanın gereği yok. Bu işi yapanlar belli. Halen Kayseri'de 2 yada 2 buçuk TL'ye tavuk dürüm satanlar var. Bu fiyata nasıl satıyorlar merak konusu. Sizde biliyorsunuz ki benimde bir lokantam var.  Tavuk dürümün gramının en az 70 gram olması lazım. Bu şarta kaç esnaf uyuyor belediye denetlesin. Yani bu ve bunun gibi esnaflar kendileri her geçen gün batıyor yanında bitleri de batırıyorlar. Bu durum böyle gitmemeli" dedi. HABER: DEVRİM ÇALIŞKAN-FOTO: İHA