Kredi kartı aidatı: yasal mı, haksız mı?

Kredi kartı kullanıcıları tarafından sıkça gündeme gelen kredi kartı aidatı sosyal medyada gündem oldu. Peki kredi kartı aidatı hangi durumlarda alınabilir? Kredi kartı aidatı yasal mı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kredi kartı aidatı: yasal mı, haksız mı?


Kredi kartı kullanıcılarının sayısı her geçen gün artış gösterirken, bankalar müşterilerinden yıl sonunda tahsil ettiği kredi kartı aidatları tartışma konusu oldu. Kredi kartı kullanıcıları kart aidatının yasal olmadığını savunurken, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu sitesinden elde edilen veriler gerçekleri ortaya koydu. 

Sözleşmede varsa ücret alınabiliyor!

BDDK sitesinden alınan bilgilere göre bankalar sözleşmede yer alması ve müşteri tarafından kabul edilmesi durumunda kredi kartı yıllık ücreti tahsil edebilir. Ancak bankanın müşterilerine kredi kartı kullanımına ilişkin imzalattığı sözleşmede ücretlerin net olarak ifade edilmiş olması gerekiyor. Bu konudaki hükümleri ise TCMB düzenliyor.

Kullanmayan ödemeyecek

Edinilen bilgilere göre müşteriler kullanmadıkları veya bir müddet kullanıp ardından 180 gün süreyle kullanmadıkları kredi kartları için aidat ödemeyecek. Kredi kartlarını yıllık ücret tahsili için kredi kartlarının devamlı suretle işlem görmesi gerekmekte. 

Bankanızdan ücretsiz talep edebilirsiniz 

Kredi kartı kullanmak isteyen ancak kullanım bedeli ödemek istemeyen vatandaşlar, yasal olarak bankaların sunmak zorunda olduğu üyelik ücreti bulunmayan kredi kartlarından birisini tercih edebilir. Bu durumda ilgili kart aynı limit oranıyla size iletilecektir. 

Haksız başvurularda ne yapılmalı?

Bankanız ile kredi kartı yıllık ücreti hakkında bir anlaşmazlık yaşamanız durumunda ilk önce Bankaya buradan sonuç alınamaması halinde T.C.M.B'ye veya Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği nezdindeki Bireysel Müşteri Hakem Heyetlerine başvuruda bulunulabiliyor.

 

Kredi kartları hakkında detaylı bilgiye Türkiye Bankalar Birliği websitesinden ulaşmak mümkün.