Kredi kartı harcamalarında OHAL ilan edildi!

Vatandaşların son dönemde yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri sebebiyle yüklendiği bireysel kredi kartı harcamaları bankalar tarafından OHAL ilan edilmesine neden oldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kredi kartı harcamalarında OHAL ilan edildi!

Özellikle pandemi sonrasında artan yaşam maliyetleri ve yüksek enflasyon sebebiyle vatandaşlar bireysel kredi kartı kullanımını artırdı. Artan kredi kartı kullanımlarına BDDK tarafından yeni düzenleme getirildi. Artık bankalar, müşterilerine aylık gelirlerinin 8 katına kadar limit tanımlayabilecek. Ancak bu oran, kredi kartını ne kadar süredir kullandıklarına göre değişiklik gösterecek.

Kredi kartı harcamalarında OHAL ilan edildi!

Son dönemlerde bankalar tarafından yayımlanan raporlar resmen alarm veriyor. Vatandaşlar ekonomik sebeplerden dolayı kredi kartı kullanımında tehlikeli bir gidiş sergiliyor. Bu kapsamda 100 bin TL ve üzeri kredi kartı limitine sahip kullanıcıların oranında yüzde 45,3 gibi ciddi bir artış gözleniyor. Bu da bireylerin borçlanma kapasitesinin arttığını ve hem tüketici hem de genel ekonomi açısından ciddi riskler oluşturduğunu ortaya koyuyor.

BDDK’nın aldığı karar doğrultusunda, kredi kartı limiti belirlenirken bireylerin aylık gelirleri esas alınacak. 1 yıl ve daha kısa süredir kredi kartı kullananlar için limit, aylık gelirlerinin 4 katı ile sınırlandırılacak. Daha uzun süre kredi kartı kullananlar için ise bu limit, 8 kata kadar çıkabilecek. Bu yeni düzenleme, bireylerin borçlanmalarını kontrol altına almayı ve finansal sistemde istikrar sağlamayı hedefliyor.