KTO'da Yılın Ahisi Hasyüncü seçildi!

Kayseri Ticaret Odası (KTO) tarafından 'Yılın Ahisi' seçilen hayırsever iş insanı Nuh Hasyüncü'ye düzenlenen törenle 'Ahilik Kaftanı' giydirildi. Törende il protokolünden çok sayıda isimde katılarak konuşma yaptı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

KTO'da Yılın Ahisi Hasyüncü seçildi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KTO Başkanı Gülsoy, ‘Dürüst esnaflığının yanı sıra yardım çalışmaları kapsamında ihtiyaç sahiplerine, evlenecek çiftlere, çocuklara ve üniversite öğrencilerine yaptığı hizmetlerden dolayı Nuh Hasyüncü’yü Yılın Ahisi olarak seçtik. Hasyüncü, özverileri çalışmaları ile toplum içerisinde takdir toplayan çalışkan bir kardeşimizdir.’ dedi.

37. Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında Kayseri Ticaret Odası M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda Yılın Ahisi töreni düzenlendi. 

Mehteran Takımının gösterileriyle başlayan törene Vali Gökmen Çiçek, İl Jandarma Komutanı Tuggeneral Hakan Dedebağı, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan,il müdürleri, oda üyeleri, Yılın Ahisi Nuh Hasyüncü, ailesi ile çok sayıda davetli katıldı.

KTO Başkanı Gülsoy 'Her birey Ahiliğin prensiplerini şiar edinerek yaşamalı ve yaşatmalıdır'

Programın açılışında konuşan Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Temelleri Kayseri’de atılan Ahilik Teşkilatının önemine vurgu yaptı. 

Ahiliğe bu günlerde çok ihtiyaç olduğunu belirten Gülsoy, ‘Sadece esnaf kesiminin değil, tüm toplumun ihtiyacı var. Ahiliği bizim yaşatmamız gerekiyor. Her bireyde Ahiliğin prensiplerini şiar edinerek yaşamalı ve yaşatmalıdır.  Güzel ahlakı, iyiliği, sevgiyi, başkalarının hakkına saygıyı, adil ve eşit olmayı öğütleyen Ahilik Kültürü; geçmişten günümüze uzanan, gelecekte de yaşatılması gereken önemli bir yaşam felsefesidir. Ahi,  ahlaklı ticaret yapan, ölçü ve tartıda hile yapmayan, varlık karşısında şükreden, yokluğa, çileye karşı da sabreden kişidir. Ahi, helal haram ölçüsünü şiar edinmiş, ustasının, ortağının, çırağının, yamağının hakkını gözeten, devletine vergisini, milletine zekâtını eksiksiz veren kişidir.  Ahi, bir gönül ehlidir. Dedikodu yapmayan, fitneden uzak duran, ne komşusunu, ne aynı sektördeki meslektaşını ne de herhangi birinin açığını, eksiğini aramayan kişidir.’ diye konuştu. 

‘Kayseri Ahilik Kültürünü En İyi Yaşayan ve Yaşatan Şehir’

Kayseri’nin ahilik kültürünü en iyi yaşayan ve yaşatan bir şehir olduğunun altını çizen Başkan Gülsoy, ‘‘Müşteri velinimetimizdir’ olgusunu en iyi uygulayan bir esnaf ve ticaret kesimimiz var. Paylaşımcı ve hayırsever kimliğimizde Ahilik kültüründen gelmektedir. Ahilerimizin tembihlediği gibi her zaman ‘biz’ demekteyiz. Sadece kendi menfaatlerimizi gözeterek ticaret yapmak, yetiştiğimiz kültüre büyük haksızlıktır. Bu nedenle biz büyüklerimizden ne gördüysek ticarette bunu uyguladık. Atalarımız bize, ticaretin sadece almak satmaktan ibaret olmadığını, bunun yanında sevgi, saygı, vefakârlığın da ticaretle iç içe olduğunu, eğer bunlar varsa esas kazancın o zaman sağlandığını söylediler. Biz de daima kazanan olmak adına, bizi biz yapan değerleri yitirmemek için çabalıyoruz. Alın teri olmadan helal kazancın olmayacağına inanan insanımız helal olmayanı hiçbir zaman tercih etmemiştir. Bizler; alın teri ile çalışmayı; emeğin, beraberinde bereketi getireceğine olan inancı, alırken de satarken de adil olmayı ahilik kültürü ile yetişen atalarımızdan öğrendik. Şimdi de öğrendiğimizi yaşamak, yaşadığımızı yaşatmak ve değer yargılarımızı geleceğe aktarmak konusunda bizlere önemli görevler düşüyor.’ ifadelerini kullandı. 

KTO'da Yılın Ahisi Hasyüncü seçildi!

‘Dürüst Ticareti ve Merhametli Kalbi ile ‘Ahi’ Sıfatını Hak Etmiştir’ 

Başkan Gülsoy, 2024 Yılın Ahisi olarak hayırsever iş insanı Nuh Hasyüncü’yü seçtiklerini ifade ederek şunları söyledi:

‘Yönetim Kurulumuz tarafından aldığımız karar ile dürüst esnaflığının yanı sıra yardım çalışmaları kapsamında ihtiyaç sahiplerine, evlenecek çiftlere, çocuklara ve üniversite öğrencilerine yaptığı hizmetlerden dolayı Nuh Hasyüncü’yü Yılın Ahisi olarak seçtik. Cami Kebir Mahallemizde doğup büyüyen, köklü bir esnaf ailesinin içinden gelen Sayın Hasyüncü, özverileri çalışmaları ile toplum içerisinde takdir toplayan çalışkan bir kardeşimizdir. Henüz Ortaokul yıllarında babasının yanında baharat ticareti yaparak iş hayatına atılan ve genç yaşına rağmen, dürüst ticareti, merhametli kalbi ile bizim nezdimizde Ahi sıfatını hak etmiş, bir çok kişiyi de örnek olmuştur. Esnaf kimliğinin yanı sıra Erciyes Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile de 23 yıldır insanımıza destek sağlamaktadır. Bugüne kadar yaptığı ve vesile olduğu yardım çalışmalarında ‘Nefsimizden bilmeyiz, yaptıran Allah’tır.’ Yaklaşımı da tevazusunun bir göstergesidir. Şehrimize yıllardır hem esnaflık hem de yardım faaliyetleriyle hizmet veren, Ahilik Kültürüne uygun yaşamış ve yaşamaya devam eden, Ahiliğin gerektirdiği tüm vasıflara haiz olan, Sayın Nuh Hasyüncü’ye Rabbim sağlıklı ve uzun ömürler versin. ‘ 

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan ise ‘Biz Ahi Evran’ın ismini yaşatacağız ve anlayacağız. Bu sene liselere ders olarak kondu. Okutulacak. Seçilen Ahi kardeşimi tebrik ediyorum. Ticaret Odasına teşekkür ediyorum. Bu işi daha yukarılara taşıyacağız. Gençlerimize bunu iyi duyurmamız gerekiyor. ‘ diye konuştu.

KTO'da Yılın Ahisi Hasyüncü seçildi!

Vali Çiçek: Ahilik Peygamber Öğretisiyle Oluşmuş Bir Felsefedir

Vali Gökmen Çiçek de, ‘Biz büyük bir medeniyetin evlatlarıyız’ diyen cümleleri çok duymuşsunuzdur. Ancak gerçekten baktığımızda bu millet farklı bir medeniyet inşa etti. Bu milletin inşa ettiği medeniyetin içerisinde ‘altta kalanın canı çıksın’ yoktur. Size yüzlerce batının ortaya koyduğu medeniyet içerisinde size yüzlerce ahlaksız, zalimce cümle söyleyebilirim. ‘Hak güçlü olanındır’ gibi kapitalizmin ruhunda olan ve batını uydurduğu ‘büyük balık küçük balığı yutar’ gibi sözler halkın uydurduğu sözler değildir. Batılı filozofların ortaya koyduğu bir felsefedir. Ama bizim medeniyetimizde, bizim paramızın üzerinde fakirin hakkının olduğuna inanılır. Dinimizde böyle emreder. Bizim inancımız ve kültürümüzde bu yöndedir. Bizim inancımızda güçlülük ya da güçsüzlük para, mal, mülk değildir. Aslında bizim medeniyetimiz dünyaya birçok farklı ama insanca yaşamanın yolunu açan felsefe hediye etmiştir. Onların başında ahilik felsefesi gelir. Ahilik, kendisi için yaşamamak, başkaları için yaşamak, kendisi için istediğini başkası içinde istemektir. Fedakarlık, mütevazilik, doğruluk hepsini içerisine alan peygamber öğretisiyle oluşmuş bir felsefedir. Müslümanlık olmadan, ahilik olmaz. Çünkü bunlar birlikte ortaya çıkmıştır.’ şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından ’Yılın Ahisi’ Nuh Hasyüncü’ye kaftanı Vali Gökmen Çiçek, KTO Başkanı Ömer Gülsoy tarafından giydirildi. 

Kaftanını giyen Hasyüncü’ye günün anısına plaket takdim edildi. 

Törende Kısa bir konuşma yapan Hasyüncü, ‘Bu onurlu ödül için Kayseri Ticaret Odası’na teşekkür ederken, bu yolda bana her zaman destek olan başta aileme, dostlarıma,  Erciyes Feneri teşkilatına ve özellikle hayırseverlere şükranlarımı sunuyorum.’ İfadelerini kullandı.